Fostul președinte al Românie Nicolae Ceușescu ar fi împlinit joi, 26 ianuarie, venerabila vârstă de 99 de ani. Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti, judeţul Olt.

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN, semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

În iulie 2015, România a interzis prin lege „cultul lui Ceaușescu”.

O carte – document, apărută în 1983, sub semnătura istoricului argeşean Petre Popa, intitulată „Preşedintele României Socialiste – Nicolae Ceauşescu şi Argeşul”, dezvăluie lucruri mai puţin cunoscute despre activitatea în judeţul nostru a fostului dictator. Din cartea lui Petre Popa, din care nu se mai păstrează decât un singur exemplar în arhiva Muzeului Judeţean, aflăm că Ceauşescu a fost, vreme de 16 ani, deputat de Piteşti şi că tot aici şi-a făcut primul ziar – „Omul liber”.

Este vorba de un volum omagial apărut în anul 1983, dedicat fostului dictator, la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu titlul „Preşedintele României Socialiste – Nicolae Ceauşescu şi Argeşul”. Colaborator la această carte, în calitate de redactor, a fost şi fostul director al Muzeului Judeţean, Spiridon Cristocea.

Fostul dictator a fost trimis de conducerea Uniunii Tineretului Comunist în Argeş în 1935, având ca principală sarcină să recruteze cât mai multe persoane şi să facă propagandă procomunistă.

Un lucru pe care foarte puţini îl cunosc şi care este dezvăluit în cartea lui Petre Popa este acela că, la Piteşti, Nicolae Ceauşescu a înfiinţat prima filială a Blocului Democratic din Argeş, o rădăcină a viitorului Partid Comunist Român. Mai mult, a tipărit şi un ziar de propagandă, intitulat „Omul liber”.

Comments

comments