Nicio fermă de porci din Argeş nu este autorizată să livreze carne în UE

PORCI  FĂRĂ VIZĂ Deşi, din luna ianuarie, România nu mai are restricţii la livrările de carne de porc în Uniunea Europeană, niciun crescător de porci din Argeş nu este autorizat să exporte în statele Uniunii. În Argeş, în acest moment, există 14 ferme de porci, dintre care numai 11 sunt populate, dar niciuna nu este autorizată de Autoritatea Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să efectueze livrări pe pieţele europene. „Cele 11 ferme care funcţionează în acest moment au, împreună, un efectiv de circa 60.000 de capete. Cea mai mare dintre ferme este „Danbreed” din Slobozia, urmată de Avicola Costeşti şi de cea de la Bradu. În ceea ce priveşte exportul de carne şi produse preparate, aici este vorba despre două componente: una este livrarea de produse pe piaţa Uniunii Europene, adică intracomunitar, altceva este exportul către alte state nemembre UE. Condiţiile sunt destul de drastice, iar livrarea în UE este condiţionată de  obţinerea unor autorizaţii pentru care fiecare firmă în parte trebuie să facă cerere şi să îndeplinească anumite condiţii”, ne-a declarat Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeş.      
În acest moment, la nivelul ţării doar firma olandeză Smithfiled, care are fermele în Timişoara, a obţinut autorizaţie de livrare în UE. Motivul pentru care niciunul dintre crescătorii de porci din Argeş nu s-a hotărât încă să exporte este faptul că sunt cu toţii prea mici ca dimensiuni pentru a putea livra constant, aşa cum se cere în Occident. „Ştiu de ridicarea restricţiilor, dar trebuie să fii o forţă în domeniu ca să poţi exporta! Condiţiile le-am îndeplini, dar cine acceptă să livrezi o lună şi apoi să nu mai dai nimic timp de trei luni, cât durează un ciclu de îngrăşare pentru un lot de animale? Noi avem o capacitate de doar 2.000 de capete, în trei cicluri, adică 6.000 pe an”, spune Marian Drăgoi, proprietarul uneia dintre fermele de porci, cea din Costeşti, ridicată pe fonduri europene.
Un alt motiv pentru care crescătorii de porci din Argeş nu se înghesuie, momentan, la export, este şi faptul că au piaţă de desfacere în judeţ, 90% din producţie mergând către fabrica de mezeluri „Radic Star” din Ştefăneşti, care cumpără cam tot ce produc fermele noastre. Reorientarea producătorilor argeşeni către export s-ar putea să fie însă, foarte curând, o soluţie pentru ei, ţinând cont că, peste maximum două luni, preţul cărnii de porc pe piaţa internă va exploda. Cauza este scumpirea porcilor mici, care sunt în majoritate importaţi din UE, al căror preţ a crescut de la 62 la 80 de euro în luna ianuarie, ceea ce reduce drastic profitul la sfârşitul ciclului de îngrăşare. În Argeş, doar câteva dintre crescătoriile de porci au toate sectoarele, incluzând şi maternitate şi reproducere, printre ele fiind Danbreed, Avicola Costeşti şi ferma din Bradu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.