Nicio şcoală de ţară din Argeş nu are medic sau asistent şcolar

Asistenţa medicală şcolară, un adevărat lux Un medic sau 2 asistente la 1.000 de elevi! Aceasta este, în prezent, normarea propusă de minister în ceea ce priveşte asistenţa medicală acordată elevilor. Dar asta numai în mediul urban! În mediul rural, nicio şcoală nu are medic şi nici asistentă, sarcina îngrijirii elevilor, inclusiv în caz de urgenţă, revenindu-le medicilor de familie din comună.

În afara campaniilor obligatorii, asistenţa medicală pentru elevi este un adevărat lux, din cauza lipsei de personal şi a reglementărilor în vigoare, ce nu sunt corelate cu realitatea. La nivelul întregului judeţ funcţionează, potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, doar 28 de cabinete şcolare, cu medicii aferenţi, toate deschise numai în oraşe: 18 la Piteşti, 2 la Câmpulung, 3 la Curtea de Argeş, 3 la Mioveni şi câte unul la Ştefăneşti şi Topoloveni, în timp ce la Costeşti nu mai există niciunul. Lor li se alătură doar 87de asistente medicale, în întreg judeţul: Piteşti – 47, Câmpulung 10, Curtea de Argeş – 12, Costeşti – 2, Mioveni – 9, Ştefăneşti  -1, Topoloveni – 1. Există astfel situaţii în care în oraşe precum Topoloveniul, unde absolut toţi elevii de şcoală şi grădiniţă, inclusiv liceul, sunt îngrijiţi de o singură asistentă! Sau la Ştefăneşti, unde există doar un singur medic şi o asistentă care trebuie să se ocupe de întreaga populaţie şcolară a oraşului.
„În realitate nu e deloc suficient, dar noi, în Argeş, stăm chiar bine, din punct de vedere al încadrării cu personal, în comparaţie cu ce ştiu de la colegii din ţară. În 2012 s-au schimbat puţin reglementările, în sensul că şi în mediul rural ar trebui să avem medici angajaţi special, dar, din cauza blocării posturilor şi a lipsei de bani, primăriile, cele care ar trebui să facă angajările, să scoată post vacant la concurs, nu au reuşit acest lucru!”, ne-a declarat Adrian Stoica, directorul DSP Argeş.

O şcoală cu 300 de elevi are dreptul la un „sfert” de doctor     

Potrivit noilor norme, pentru mediul urban, pentru o şcoală cu mai puţin de 300 de elevi e prevăzut un sfert de normă de doctor, între 301 şi 999 de elevi – jumătate de normă şi doar o şcoală cu mai mult de 1.000 de copii are dreptul la un post întreg de medic. La asistente medicale, normarea e la fel de drastică: jumătate de normă la unităţile şcolare cu mai puţin de 100 de copii, o asistentă la o şcoală cu până la 1.000 de elevi şi două asistente, dacă unitatea are mai mulţi copii.
Cum personalul medical nu poate lucra decât 8 ore, în timp ce programul de şcoală depăşeşte acest timp, şi, în plus, mai are dreptul la concedii sau concedii medicale, este lesne de înţeles că perioade destul de mari de timp, în unităţile şcolare nu există niciun fel de ajutor medical şi nimeni la care copiii să poată cere o pastilă de durere de cap sau cineva care să intervină în caz de urgenţă!
Dascălii au atras şi ei atenţia că, în lipsa cadrelor medicale, sunt legaţi de mâini şi de picioare atunci când un elev se accidentează sau i se face rău în clasă, pentru că nu au voie să facă absolut nimic, putând doar să cheme Salvarea şi părinţii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.