NASA: Aprilie, a șaptea lună la rând declarată cea mai caldă din istorie

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună aprilie din istorie, și a șaptea lună la rând care a depășit acest record, potrivit datelor publicate de NASA, citate de The Telegraph.

Temperaturile înregistrate în luna aprilie a acestui an au depășit recordul precedent cu cea mai mare diferență înregistrată vreodată și confirmă faptul că 2016 ar putea fi cel mai cald an din istorie.

Luna aprilie a marcat cea de-a șaptea lună la rând în care temperatura înregistrată este cu un grad Celsius mai ridicată decât media din perioada 1951 – 1980. Când acest lucru s-a petrecut pentru prima oară, în luna februarie a acestui an, oamenii de ştiinţă au atras atenția asupra unei „Urgenţe climatice”. 

Datele NASA arată că temperatura globală a pământului și a mării a fost cu 1,11 grade mai caldă în luna aprilie a acestui an decât temperaturile înregistrate în lunile aprilie din perioada 1951-1980.

Această creștere în temperaturi este atribuită fenomenului El Nino.

„€Interesant de sesizat este dimensiunea cu care batem recordurile anterioare. Este evident că ne îndreptăm în direcția greșită. Oamenii de știință ne-au avertizat despre acest traseu încă din 1980 și a devenit evident în anii 2000. Deci unde e supriza?” a spus Andy Pitman, directorul Centrului ARC de Excelență pentru Știința Climei din Australia, care a pus sub îndoială că pactul de la Paris va reuși să mențină încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

„€Ținta de 1,5 grade este mai degrabă o dorință decât un obiectiv realist. Nu știu dacă vom putea să ne menținem la 1,5 grade nici dacă oprim emisiile de carbon astăzi” a explicat Pitman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here