În perioada 2 – 6 iunie s-a desfăşurat campania națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea prevederilor legale în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş a efectuat un număr de 72 controale. Astfel, la doi angajatori au fost identificate ca prestând muncă nedeclarată un număr de două persoane. Valoarea amenzilor aplicate sunt în sumă de 40.000 lei. Alte deficienţe constatate și sancțiuni aplicate în urma controalelor, în afară de cele pentru muncă nedeclarată, au fost pentru neevidențierea timpului de muncă și neeliberarea de către angajator a adeverinței de vechime la încetarea activității. Pentru acestea au fost aplicate 10 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 13.800 lei.

În baza legii 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă au fost efectuate 74 controale. Au fost aplicate 15 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 59.000 lei. Deficienţele constatate în urma controalelor: lipsă instruire SSM; lipsă control medical periodic; lipsă echipament individual de protecţie; neprezentare documente, transmit reprezentanții ITM Argeș.

Comments

comments