PD-ul s-a născut din FSN în 1993 şi a făcut jocurile în guvernarea CDR (1996) şi apoi în Alianţa D.A. (2004), iar în 2008 a devenit principalul partid de guvernământ. Momentul de cotitură în drumul PD spre glorie a fost produs de o lacrimă – „Lacrima lui Băsescu”, în momentul „Dragă Stolo!”. Variatul arsenal băsescian s-a îmbogăţit rapid cu „Ce ghinion pentru ţara asta să aibă de ales între doi comunişti”, „La ţepe în Piaţa Victoriei” şi „V-a plăcut aseară la Vântu, domnu’ Geoană?” Sâmbătă însă, după ce Udrea a pierdut în faţa lui Blaga, acelaşi personaj, care a ţinut PDL-ul la putere timp de aproape 8 ani, a tras cortina peste partidul său de suflet: „Adio, Partid Democrat! Noi azi ne-am despărţit definitiv”.

Începuturile PD în Argeş

Deşi nimeni nu mai priveşte spre trecut odată cu anunţul făcut de Traian Băsescu, pentru statistici, pentru cei care vor rămâne sau vor migra din PDL, vom face o scurtă incursiune a acestui partid în Argeş.

● 1993. Pe 11 mai, FSN îşi schimbă denumirea în Partidul Democrat. Lider al partidului devine Petre Roman, iar, la Argeş, Ion Cârstoiu.

● 1996. În septembrie, PD face alianţă cu PSDR, înfiinţând USD, alianţă sub sigla căreia va candida la alegerile parlamentare din toamna lui 1996. În urma acestor alegeri, în Argeş, USD-ul, condus de Ion Cârstoiu, se clasează pe locul 3, obţinând 41.890 de voturi (14,86%) dintr-o prezenţă la urne de 281.877 de argeşeni. În urma acestui scor, USD-ul obţine un post de deputat – pe care Ion Cârstoiu şi l-a făcut singur cadou – şi unul de senator, oferit lui Octavian Ştireanu. Tot la alegerile parlamentare din 1996, în Argeş, pe primul loc s-a clasat PDSR (viitorul PSD), care a obţinut 36,8%, adjudecându-şi 4 locuri de deputat şi unul de senator, urmat de CDR, care a obţinut 30,88% şi un număr de 3 deputaţi şi un senator. Restul de două posturi de deputat în Argeş au revenit PRM – care a avut şi un senator – şi PUNR. În urma acestor alegeri, PD intră la guvernare alături de CDR, UDMR şi PSDR.

În 2000, PD obţine în Argeş doar 5,84% la alegerile parlamentare

În 2000, PD, obţine 7% în alegerile parlamentare, iar Petre Roman – 3% la prezidenţiale, scor ce duce partidul în Opoziţie. Dezastrul de la nivel naţional al PD este şi mai mare la Argeş, care, tot sub conducerea lui Ion Cârstoiu, obţine 5,84% în alegerile parlamentare, reuşind să adune doar 15.141 de voturi din cele 259.540, valabil exprimate la nivelul judeţului. Pentru că face pragul electoral, PD-ul obţine la Argeş un post de deputat, ocupat, evident, de Ion Cârstoiu, şi unul de senator, care i-a fost dat lui Radu Vasile. La fel ca în urmă cu 4 ani, alegerile din 2000 sunt câştigate tot de PDSR în Argeş, care a obţinut peste 60% din voturi (6 deputaţi şi 2 senatori), urmat de PRM cu 28%, scor ce a făcut ca România Mare să aibă nu mai puţin de 3 deputaţi şi un senator. Scorul slab obţinut de PD în 2000 va fi şi sfârşitul „domniei” lui Petre Roman în fruntea partidului, care, în iunie 2001, este dat jos de Traian Băsescu.

2004, anul debarcării lui Ion Cârstoiu de pe listele parlamentare

2004. În aprilie, ia fiinţă Alianţa D.A. – „Dreptate şi Adevăr”(PNL-PD). În decembrie 2004, candidatul Alianţei D.A, Traian Băsescu, devine Preşedintele României. Alianţa D.A. intră la guvernare alături de PC şi UDMR. Deşi era cumătrul lui Băsescu, Ion Cârstoiu nu mai este lăsat să candideze la parlamentarele din 2004 din partea PD, în locul acestuia fiind numit Gabriel Popa, care a şi ajuns senator pe listele de la Argeş ale Alianţei D.A. Chiar dacă s-a combinat cu PNL-ul, nici în 2004 PD nu a reuşit să depăşească PSD, partid care, alături de PUR, a obţinut în Argeş un procent de 41,04%, adjudecându-şi, în urma acestei victorii, 4 deputaţi şi doi senatori. Alianţa D.A. a obţinut în 2004 un scor de 31,78%, fapt ce i-a adus trei deputaţi, toţi de la PNL – Cristian Boureanu, Andrei Gerea şi Adrian Miuţescu – iar postul de senator a revenit PD, lui Gabi Popa.

Anul 2008 aduce PDL-ului cel mai mare număr de parlamentari în Argeş

2007. Pe 3 aprilie, premierul Tăriceanu scoate PD de la guvernare. Ulterior, mai mulţi liberali părăsesc partidul şi formează Partidul Liberal – Democrat. Pe 15 decembrie 2007, PLD este absorbit de PD, care îşi schimbă denumirea în Partidul Democrat-Liberal. În acest context, PDL Argeş este condus de Cristian Boureanu, care, la alegerile parlamentare din 2008, obţine 31,32% din voturile argeşenilor, fapt ce aduce în curtea democrat- liberalilor 3 deputaţi (Boureanu, Sorin Pandele şi Sorin Buta), plus un senator, în persoana lui Mircea Cinteză. La fel ca de fiecare dată, şi în 2008 PSD-ul îşi trage partea leului în Argeş şi câştigă parlamentarele cu 51,11%, obţinând 5 deputaţi şi 2 senatori. Rămas singur, PNL-ul, condus pe atunci de Adrian Miuţescu, obţine un scor mic, 17,44%, în urma căruia are dreptul doar la un post de deputat şi unul de senator.

2012, anul decăderii

2012. Poate fi numit anul dezastrului pentru PDL, care, la alegerile locale pierde majoritatea Consiliilor Judeţene câştigate în 2008. Dezastrul se repetă şi la alegerile parlamentare din decembrie 2012, când, la fel ca în toată ţara, şi în Argeş  PDL-ul pierde la scor în faţa USL. Astfel, anul trecut PDL a reuşit să obţină un singur parlamentar în Argeş, în persoana lui Cătălin Teodorescu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI