Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează, în perioada 26–28 februarie 2013, în Secţia de Istorie a Goleştilor, atelierul de creaţie mărţişoare cu tema: „Mărţişorul satului, mărţişorul oraşului”. Acţiunea se înscrie în categoria manifestărilor culturale consacrate tradiţiilor româneşti, instituţia fiind gazda şi sursa de documentare a micilor creatori de mărţişoare. Pentru confecţionarea mărţişoarelor se vor folosi doar produse naturale (boabe de porumb, fasole, grâu, flori presate ş.a.) şi materiale textile ecologice (câlţi, lână, pânză de in).
Unele legende consemnează că firul Mărţişorului, o funie de 365 sau 366 de zile, a fost tors de Baba Dochia în timp ce ducea oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul primăverii, la naşterea anului agrar.
La ediţia din acest an a atelierului, coordonat de restauratoarea Malvine Mocenco, vor participa elevi şi cadre didactice de la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate din Câmpulung–Muscel, Palatul Copiilor–filiala Topoloveni, Şcoala generală „Nicolae Cristescu” –Topoloveni, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Filofteia” – Valea Mare, Ştefăneşti şi de la Şcoala generală nr. 20 „Tudor Vladimirescu” – Piteşti. Cele mai ingenioase mărţişoare vor fi premiate şi, ulterior, etalate într-o expoziţie temporară care va putea fi vizitată până pe data de 15 martie.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI