Modificări la legea gazelor. Acces mai rapid al consumatorilor la rețeaua de distribuție a gazelor naturale

1,521 views

Plenul Senatului a adoptat zilele trecute proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii energiei electrice si a gazelor naturale.

Aceasta lege (care urmează sa fie votată si in plenul Camerei Deputaților) determina operatorii să permită accesul mai rapid al solicitanților la rețeaua de gaze naturale.

Se inlocuieste Ministerul Energiei cu autoritățile administrației publice locale din unitățile administrativ-teritoriale, asocieri ale acestora sau Consiliul Județean, după caz, atribuindu-se acestora rolul de autoritate concedentă.

Cadrul general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor precum și conținutul cadru al caietului de sarcini sunt elaborate de autoritatea concedentă, în conformitate cu prevederile prezentei legi și se aprobă prin hotărâre a autorităților administrației publice locale cu avizul prealabil al ANRE.

Operatorul de transport și de sistem are în principal următoarele obligații: să extindă până în decembrie 2021 rețeaua de conducte până la intrarea în localitățile atestate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, când aceste localități se află la o distanță de maxim 25 de km de punctele de racordare ale operatorilor de transport și de sistem, se acordă prioritate racordării la rețeaua de gaze naturale în cazul investițiilor noi generatoare de locuri de muncă. Operatorul de distribuție sau operatorul de transport și de sistem nu poate refuza racordarea la sistem și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor sau conductelor necesare racordării.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI