Misterele Argeșului! De la extratereștri la pași de uriaș, la izvoare misterioase şi icoane făcătoare de minuni

Încărcat de istorie, vatră milenară păstrând urmele a nenumărate civilizaţii care au trăit aici din timpuri imemoriale, Argeşul este unul dintre ţinuturile care şi acum păstrează încă nedescifrate o mulţime de mistere şi lucruri neexplicate lăsate în urmă de înaintaşi.

Deşi ar fi modalităţi numai bune de promovare a judeţului, dat fiind că o mulţime de lume e pasionată de secrete nedescifrate şi mistere, ele nu sunt prea mult puse în valoare. Cei ce ajung să le vadă întâmplător sau să afle despre ele din vechi documente sunt, de fapt, cei care le-au popularizat, oarecum. Iată doar câteva dintre misterele Argeşului, mai mult sau mai puţin cunoscute.

Extraterestrul de la Tutana

Mănăstirea Tutana este una dintre cele mai vechi mănăstiri din România, primele documente în care apare fiind datate de pe vremea lui Vlaicu Vodă, la 1377. Însă lăcaşul a devenit cunoscut mai mult pentru desenul ce apare pe una dintre cărămizile din zidul exterior, pe care pare a fi scrijelit un extraterestru. „Pare sa fie un cosmonaut, dar nu putem şti. Au venit istorici şi au făcut fotografii, dar nu au descoperit nimic. Cărămida asta are peste 400 de ani. A fost scrijelită în crud, se vede. Când am refăcut zidurile, am avut mare grijă de ea”, spune despre ciudatul desen chiar preotul Bărănescu, fost primar al Băiculeştiului. Nicolae Moisescu, fost director al Muzeului din Curtea de Argeş, a studiat şi el desenul şi îl consideră misterios. „Nu aş fi de acord că este un astronaut. Este, clar, un desen pe care nu l-a descifrat nimeni, un mister neelucidat”. Personajul desenat are cască de protecţie cu vizieră, costum închis cu fermoar şi e călare pe un aparat de zbor.

Tuneluri care duc la Cozia
Tot la Tutana, numită şi „Voroneţul Argeşului”, în urma modificărilor făcute la reconstruirea şi renovarea ansamblului monastic, au ieşit la iveală şi nişte pereţi de pivniţă, precum şi nişte tuneluri despre care se spune că ar avea legătură cu mănăstirile Cotmeana si Cozia. Este cunoscut că marii domnitori ai ţării obişnuiau să vină la această mănăstire, iar nenumăratele troiţe şi cruci dimprejurul ei ar fi dispuse asemeni unei hărţi care ar ascunde intrarea spre un loc secret. Deocamdată, documentat istoric este doar faptul că vestitul Vlad Ţepeş şi-a ridicat aici grajdurile hergheliei sale, îşi antrena armata şi stabilea strategia de luptă.

Izvorul misterios de la Cetăţuia
Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă este un alt loc sacru unde misterele sunt la ele acasă. Cel mai important dintre ele este izvorul misterios din Sfântul Altar al bisericii rupestre, care începe să curgă în fiecare an, pornind din senin, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, şi se opreşte, la fel de misterios, la Adormirea Maicii Domnului.

Icoana Făcătoare de Minuni
La Cetăţuia există şi alte lucruri neexplicate până acum, ce sfidează orice logică şi orice teorie ştiinţifică. Astfel, se spune că biserica din munte adăposteşte o icoană specială, cu chipul Maicii Domnului, care, în 1996, în timp ce nenumăraţi credincioşi se aflau la slujbă, a început să lăcrimeze. Este considerată făcătoare de minuni şi atrage mii de credincioşi, iar mulţi dintre ei s-au întors la mănăstire, mărturisind că rugăciunile lor au fost ascultate.

Paşii lui Negru Vodă
Pe cel mai înalt colţ de stâncă de pe vârful Cetăţuia se află Crucea Dorinţelor. Pe cărarea de piatră ce coboară de la cruce se văd nişte urme de picior săpate în piatră, legenda spunând că sunt urmele paşilor domnitorului Negru Vodă şi ale soţiei sale. Rugându-se la Dumnezeu să îi apere de urgia tătarilor ce năvăleau în ţară, domnul ar fi cerut un semn că rugăciunea i-a fost auzită. Pe când coborau, stânca s-a topit sub paşii lor, semn ca rugile le-au fost ascultate şi îndeplinite. Specialiştii în bioenergie susţin că urmele au cu totul altă istorie şi că emană o energie care se urcă prin picioare dacă stai în ei!


Cavalerul Trac
La numai câţiva metri depărtare de biserica din stâncă, pe peretele potecii, se regăseşte o sculptură în piatră, Cavalerul Trac, a cărei vechime este estimată la peste 3.500 ani. Cavalerul trac mai era cunoscut şi ca Marele Zeu GEBELEIZIS sau Zeul Tânăr al tracilor balcanici si danubieni. Celebrul şi misteriosul „Cavaler Trac” avea un cult răspândit din Carpaţi, până la Marea Mediterană. Prezenţa unui astfel de desen aici, precum şi alte semne şi inscripţii au format presupunerea că în zonă a funcţionat un templu sacru al vechilor daci.


Sfinxul şi Masa lui Mihai Viteazul, megaliţii de la Cetăţeni
Zona Cetăţenilor nu adăposteşte doar misterioasa mănăstire din vârful stâncii, ci şi un complex de megaliţi, formaţiuni stâncoase cu diferite forme, despre care diferiţi arheologi spun că ar fi opera unei civilizaţii necunoscute, ce a trăit înainte de Potop şi care ar fi amenajat întregul munte ca sanctuar. Sfinxul este una dintre stâncile cele mai bine definite, iar alături de el se regăseşte „Ciobanul cu oaia sa“, precum şi „Masa lui Mihai Viteazul“. Alte stânci înfăţişează capete de animale, figuri umane sau jilţuri pentru uriaşi.


Lacul Învârtita, de la Nucşoara, singurul lac de origine tectonică din ţară
Un alt loc special pe meleagurile Argeşului este Lacul Învârtita de la Nucşoara, considerat singurul lac de origine tectonică din ţară. Este aşezat între râurile Brădet şi Doamnei, în localitatea Nucşoara. A apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi reprezintă cel mai mare lac format din gips de la noi din ţară. Se întinde pe o suprafaţă de 2,2 ha şi are o adâncime maximă de 5 metri, iar fotografiat de la mare înălţime, lacul seamănă cu o inimă.


Piciorul de uriaş de la Corbii de Piatră
Corbii de Piatră reprezintă o altă localitate unde se pot vedea semne ale existenţei Uriaşilor. Cele mai celebre sunt piciorul de uriaş şi un fragment dintr-un cap de uriaş, precum şi scaunele uriaşilor, care se găsesc toate în curtea Mamei Uţa, o bătrână modestă din sat. Piciorul gigantic este încrustat în peretele de gresie, în forma pietrificată putând fi observate cu uşurinţă coapsa şi genunchiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.