„Miss oaia şi berbecul”, la Corbi

FRUMUSEŢE OVINĂ Duminica trecută, la Corbi a avut loc cea de-a 42-a ediţie a festivalului „Rapsodia păstorească”, eveniment ce a avut ca puncte de maximă atracţie concursul de frumuseţe pentru oi şi berbeci, parada costumelor populare şi cea a călăreţilor. Una dintre cele mai frumoase comune din Argeş, Corbi are peisaje de pus la suflet şi oameni buni de pus la rană. De fapt, cei din Corbi au multe lucruri cu care se pot mândri. Inclusiv faptul că sunt din comuna cu cele mai multe oi din judeţ – nu mai puţin de 37.000 (şi 400 de oieri) – o adevărată… mini-Australie din acest punct de vedere. La Corbi, oieritul datează tocmai de la 1740, după cum ne-a declarat primarul Mihai Ungurenuş, un neobosit susţinător -cu fapta – al tradiţiilor din Corbi. Iar oile şi păstorii au, din 1970, fără întrerupere, un festival – „Rapsodia păstorească” – dedicat lor. Un festival care pe 6 mai a ajuns la cea de-a 42-a ediţie.
Prin „Rapsodia păstorească” s-a marcat, ca în fiecare an, urcatul oilor la munte, o sărbătoare deosebit de importantă pentru ciobanii din zonă. Festivalul a adunat peste 500 de participanţi din 4 judeţe (Sibiu, Gorj, Vâlcea şi Argeş) şi mii de spectatori. A  început în centrul comunei, cu o pitorească paradă a călăreţilor şi a portului popular. Apoi, manifestările s-au mutat pe câteva coline aproape de centru, mai populate ca oricând. Iar aici, în afară de recitalurile fluieraşilor şi cele ale ansamblurilor populare de dans şi cântec, punctul maxim de atracţie a fost originalul concurs între crescătorii de ovine, un fel de „Miss oaia”, la care au fost prezenţi 15 competitori, cu tot atâtea ţarcuri pentru frumoasele lor exemplare.
Nici scurtele averse nu au putut strica această mare sărbătoare a zonei. S-au acordat premii pentru „Cea mai frumoasă oaie”, dar şi pentru „Cel mai frumos berbec”, competiţia fiind una extrem de strânsă.
Participanţi la concurs au fost membrii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră” (preşedinte – Ion Săvescu), cea care numără peste 220 de crescători din satele Corbi, Corbşori şi Poenărei şi un patrimoniu alcătuit din 25.000 de capete de oi. La categoria „Cel mai frumos berbec”, premiul I a fost împărţit de doi crescători de ovine: Ion Dordescu şi Petre Săvescu. Cea mai frumoasă oaie i-a aparţinut crescătorului Adrian Prodea.
O apariţie emoţionantă la „Rapsodia păstorească” a fost cea a lui Paraschiva-Vasile Măgoiu (86 de ani), cel mai bătrân fabricant de fluiere din Corbi şi din ţară, precum şi cel care a creat primul ansamblu de fluieraşi din comună. Cu această, ocazie, Nea Vasile a avut şi plăcuta surpriză să-şi descopere chipul într-un tablou realizat de un pictor bucureştean îndrăgostit de oamenii şi tradiţiile din Corbi, tablou expus la Căminul Cultural din comună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.