În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, însoţită de alpinistul argeşean Alex Găvan, consilierul său personal, şi mai mulţi experţi în domeniu au survolat zona muntoasă a judeţului Argeş.

Scopul principal al acestei inspecţii a fost determinarea zonelor unde au fost făcute tăieri la ras, ilegale. 

“Astăzi am avut o nouă vizită în teritoriu. M-am reîntors în zona munților ‪Făgăraş de data aceasta însoțită de experți internaționali, pentru o vizită cu dublu scop – pe de-o parte, pentru a vedea de la înalțimea elicopterului dimensiunea tăierilor ilegale de păduri în această zonă și, pe de altă parte, pentru a survola ceea ce este considerat de specialiști cea mai mare zonă de natură sălbatică din România, și din Europa – munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa –・care ar putea constitui nucleul unui viitor parc național emblematic, un adevărat ‪Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora România pentru extraordinarul său capital natural prin crearea unui parc național unic în Europa, atât prin dimensiune (200.000 ha), cât și prin bogăția diversității faunistice și floristice. Totodată, este o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru comunitățile locale, prin eco-turism și alte activități de economie verde care pot fi atrase în zonă. Susțin această inițiativă și, împreună cu echipa Ministerului Mediului, vom colabora activ cu partenerii noștri pentru a face pași concreți ca acest proiect să prindă contur” a scris Cristiana Paşca-Palmer despre acţiune. 

Şi alpinistul Alex Găvan, originar chiar din zona Munţilor Făgăraş, născut fiind în Cepari, şi-a împărtăşit sentimentele pe Facebook, alături de o serie de fotografii ce ilustrează dezastrul ecologic din munţii noştri.
 
“€Muntii mei iubiti au cancer. Muntii nostri au cancer. Un mare cancer a carui cauza suntem chiar noi, oamenii, si la a carui extindere contribuim din plin. Prin neimplicare, prin ignoranta, prin lipsa de educatie, prin lipsa de compasiune. Prin egoism si prin faptul ca prea putin ne asumam sa lasam o lume mai buna decat cea pe care am gasit-o. Credem ca totul ni se cuvine, aici si acum.

Am survolat ieri zone cu taieri de paduri din muntii Fagarasului, Piatra Craiului, Bucegi, Iezer Papusa si Leaota, impreuna cu ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer si Alexander von Bismarck, director executiv al Environmental Investigation Agency.

Taierile ilegale de paduri sunt cancer, iar toleranta pentru ele trebuie sa fie zero. Zero. Ultimele zone de salbaticie autentica din Europa sunt aici, la noi, in Carpati. Singurul timp ramas este cel al actiunii.

P.S.: Dati share ca sa ‪€#unitisalvam‬€ #padurearezista

Foto: Alex Gavan

(Nota: randurile de mai sus reflecta exclusiv o opinie personala. Niciuna dintre faptele prezentate sau parerile emise, acum sau in viitor, nu reflecta o pozitie institutionala.)”€ a scris alpinistul piteştean pe contul său de Facebook.

Comments

comments