Ministrul Educaţiei anunţă schimbări masive în învăţământ. Dirigenţia, înlocuită cu ore de consiliere profesională. Documentul elaborat de ministrul Educației intitulat “Educația ne unește” a fost pus deja în dezbatere publică. Acesta aduce schimbări masive în educația românească, care ar putea fi puse în practică mai repede decât ar fi fost așteptat.

Orele de dirigenție vor fi înlocuite cu ore de consiliere și orientare profesională, ținute de o persoană calificată în acest sens, scrie portalinvatamnt.ro. Ciclul secundar inferior începe la vârstă de 12 ani, durează 3 ani, și se desfășoară în școli generale, sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care este cadru didactic specializat în orientare profesională și preia rolul actual al dirigintelui”, este menționat în documentul “Educatia ne uneste”.

“Accentul este pus atât pe cunoștințe și abilități în diferite discipline, cât și pe competențe transversale. Elevul termină ciclul cu o bază de date și o serie de competențe care să-i permită o înțelegere a lumii în care trăiește și o funcționare autonomă în cadrul societății. Se dezvoltă, în principal, interesul pentru știință, arte, studiu și muncă, astfel încât adolescentul să poată să aleagă un parcurs școlar ulterior, fie în domeniul tehnic, vocațional sau profesional, fie pe filiera teoretică. Absolventul utilizează concepte, explică procese naturale, sociale, tehnologice, sentimente, emoții, și formulează puncte de vedere argumentate. Utilizează diferite tehnici de gândire și expresie creativă pentru a rezolvă probleme și pentru a creă un produs personal. Argumentează preferințele personale, analizează propriul potențial de progres, participă la elaborarea proiectului de dezvoltare personală și explorează diferite oportunități de pregătire școlară și profesională. Consilierea școlară are un rol important în acest ciclu și îl ajută pe tânăr să își aleagă viitoarea profesie”, mai menționează documentul.

Comments

comments