Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi seara, la Digi24, că va propune premierului schimbarea anumitor șefi din Jandarmerie, după ce a citit raportul desecretizat al protestului Diasporei, din 10 august 2018. El a mai spus că „anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu anumiți politicieni”.

Vela a mai spus că nu a făcut „minuni” în ceea ce privește desecretizarea convorbirilor jandarmilor în legătură cu protestul din 10 august.

Întrebat cine au fost cei care au decis intervenția jandarmilor în felul acesta, ministrul a răspuns: „Nu pot să spun exact, dar vă spun ca o părere din ce am observat dinainte de a fi ministru, chiar ca și senator, în ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”

„€Au rezistat destul de mult pentru că legislația nu-ți permite: conform legii, atunci când începe un proces penal, polițistul, jandarmul, angajatul ministerului este la dispoziția procurorului și tu ca ministru nu poți să iei o măsură complementară. Doar când este trimis în judecată, el este pus la dispoziție și nu mai poate îndeplini anumite funcții. Până atunci, predecesorii mei au găsit o altă soluție: să-l detașezi dintr-o funcție în alta. Dar pentru a-l sancționa, în sensul administrativ, trebuie să respecți statututul polițistului, legea în sine, legea specială a instituției, codul muncii. Riști să sancționezi o persoană, vorbesc în cadru general, și să te trezești că te dă în judecată și recuperează salariile sau te dă în judecată pentru abuz în serviciu” a declarat Vela.

Ministrul a dezvăluit și că nu mai are încredere în șefii Jandarmeriei care au fost implicați în acțiunea de la 10 august și din acest motiv va cere schimbarea lor: „Au tras de timp până în ultima secundă a meciului. Dacă ar fi desecretizat imediat poate aș fi crezut că nu au nimic de ascuns. Ușurarea mea e că oamenii au ceva pe suflet.”

„€Voi propune premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, o să vedeți la timpul potrivit, cât de curând. Săptămâna viitoare o să plec în Afganistan, la militarii noștri, și probabil când revin voi avea și o imagine clară pentru a găsi din mai multe opțiuni și variante cine îndeplinește condițiile ca să conducă Jandarmeria Română” a arătat ministrul de Interne.

Comments

comments