DSVSA Argeș: Numere de telefon unde puteți sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor

0
493

În perioada sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș asigura permanența la sediul instituției, cât și la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Oficiale (CSVSAO), astfel:

DSVSA ARGEȘ: 01.12.2019 – 07.01.2020 PERMANENT, tel:0248211199;

CSVSAO PITESTI nr:1 – PIAȚA CEAIR: De luni până vineri – 8.30 – 17.00
Sâmbătă și duminică – 8.30 – 13.00, tel.0784213138, 0742046804;

CSVSAO PITESTI nr.2- PIAȚA SMÂRDAN: De luni pana vineri – 8.30 – 17.00
Sâmbătă și duminică – 8.30 – 13.00, tel.0784213114, 0741279551;

CSVSAO CÂMPULUNG – PIAȚA JURĂMÂNTULUI: De luni pana vineri – 8.30 – 17.00
Sâmbătă și duminică – 8.30 – 13.00, tel.0725514637;

CSVSAO CURTEA DE ARGEȘ – PIAȚA CENTRALĂ: De luni pana vineri – 8.30 – 17.00
Sâmbătă și duminică – 8.30 – 13.00, tel.0784213145,0745817032;

CSVSAO MIOVENI – PIAȚA DACIA: De luni pana vineri – 8.30 – 17.00;
Sâmbătă și duminică – 8.30 – 13.00, tel:0723157592.

Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave:

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (aprox.100 g). Costul unui examen trichineloscopic este între 23,8 lei si 88,06 lei, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă – la sediul CSVSAO – sau digestie artificială – la Laboratorul sanitar veterinar de stat -), iar la cabinetele medicale veterinare din localitățile județului Argeș taxa va fi stabilită de către fiecare medic veterinar de liberă practică care execută examinarea.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arges, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Pentru a sesiza orice nereguli în domeniul siguranței alimentelor cetățenii județului Argeș pot folosi permanent una din următoarele căi: Tel.: 0248211199; Fax: 0248212532; e-mail: office-arges@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here