Ministrul de Interne, Marcel Vela: „Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat“. Anunț important pentru români făcut de Marcel Vela, aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, în contextul decretării stării de urgență în România.

„Președintele României a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență în România. E o măsură pe care multe țări europene, afectate de coronavirus, au luat-o în interesul cetățenilor lor. Începând de aseară am lucrat non-stop pentru a transmite azi premierului, spre aprobare, nota pentru fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte în vederea emiterii decretului. Știu că starea de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică și neînțelegere. Acest lucru e pentru binele tuturor. Vreau să fac un apel la calm și solidaritate. E momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm fiecare, după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea coronavirusului. E nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs. Trebuie să acționăm cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică, susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției cu noul virus. Situația e sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp, am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice“ a fost declarația ministrului de Interne.

Măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență:

  • Membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare, trebuie să fie protejați în momentul în care, la apelul acestor persoane, intervin pentru a repara rețelele de utilități, de telefonie, de energie electrică, de alimentare cu gaz.
  • Contact apropiat al unui caz confirmat e definit ca: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19, persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu coronavirus (de exemplu, o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor), persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19, persoana care a avut contact față în față cu un caz de COIVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un pacient cu COVID-19, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute, persoana din rândul personalului medico-sanitar care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19.
  • Se aprobă instituirea izolării la domiciliu în locația declarată la intrarea în țară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice venite din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu COVID-19, începând de astăzi, ora 21, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră.
  • Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care vin din țările carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publice pe site-ul INSP.
  • Se suspendă până pe 31 martie organizarea târgurilor de autoturisme.

Comments

comments