Ministrul Cercetării şi Inovării, Puiu Lucian Georgescu, în vizită de lucru la Universitatea din Piteşti

1,106 views

Universitatea din Piteşti a fost astăzi gazda ministrului Cercetării şi Inovării, Puiu Lucian Georgescu. Acesta a fost însoţit de fostul ministru de resort, acum doar senator de Argeş, profesorul universitar Şerban Valeca, cadru didactic la UPIT.

Prezent şi în conferinţa de presă a universităţii, alături de rectorul Dumitru Chirleşan şi preşedinta Senatului, Mihaela Diaconu, ministrul a adus comunităţii argeşene şi câteva veşti bune.

În primul rând, este vorba despre faptul că domeniul Cercetării începe să se mişte şi ca urmare, creşte şi finanţarea: de la 1,8 miliarde din bugetul naţional pentru 2017, la circa 2 miliarde previzionate în 2018. Astfel, a subliniat şi Şerban Valeca, se fac paşi susţinuţi pentru a atinge cei 1% din PIB atribuiţi domeniului din bugetul de stat. Însă, a mai declarat acesta, mai este mult de muncă şi sunt necesare efoturi concertete pentru a reuşi să se atingă cei 2% obţinuţi pentru Cercetare din fonduri private, astfel încât bugetul total să ajungă la 3% din PIB, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.

De asemenea, a anunţat ministrul Georgescu, contractarea din fonduri europene pentru proiecte de cercetare, pentru exerciţiul financiar 2014-2010 este de 117%, un procent încurajator. Potrivit acestuia, supracontractarea este permisă de autorităţile UE în domeniile în care gradul de absorbţie a fost şi în trecut unul bun, urmând ca proiectele supracontractate să fie finanţate din fonduri ce rămân neatribuite pe alte direcţii.

În privinţa celor două institute din judeţ, Mărăcineni şi Ştefăneşti, unde ministrul, însoţit de Şerban Valeca, a fost în vizită înainte de a ajunge la Universitate, proiectele de cercetare pentru care au cerut finanţare au trecut de primele etape de selecţie şi şansele de a primi banii sunt foarte mari. Acest lucru va duce, implicit, la reabilitarea financiară şi creşterea şanselor lor de dezvoltare. Însă, a aprecizat Şerban Valeca, mai trebuie găsite soluţii pentru plata datoriilor către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale cu care aceste două entităţi se confruntă de ani buni.

Nu în ultimul rând, ministrul Georgescu a precizat că ministrerul a dat startul unui proiect de finanţare a unor mobilităţi externe pentru studenţi şi tineri cercetători. Circa 900 de burse, în valoare de până la 5000 de euro fiecare, pot fi accesate pentru specializări, stagii practice sau realizarea de lucrări de cercetare la universităţi de top din străinătate. Cum principiul de atribuire este “primul venit, primul servit” ministrul i-a sfătuit pe toţi cei interesaţi să se grăbească în depunerea solicitărilor. Iar în linii generale, acesta i-a îndrumat pe toţi cei interesaţi să se aplice şi să se implice cât se poate de mult în competiţiile pentru finanţarea de proiecte, asigurându-i că există fonduri disponibile în aceste sens. El a exemplificat cu proiectul de granturi pentru olimpicii naţionali şi internaţionali, cărora li se sponsorizează cursurile şi proiectele dacă aleg să studieze la universităţi din ţară. Bursele dea est gen ajung până la 3.500 de euro.

Comments

comments