Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc: România a încheiat negocierile pentru programul cadru Horizon Europe în doar 3 luni

0
217

Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc: România a încheiat negocierile pentru programul cadru Horizon Europe în doar 3 luni.  România a reuşit, în doar trei luni, să încheie negocierile pentru programul cadru Horizon Europe, a declarat miercuri ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a conferinţei europene EuroNanoForum 2019.

Ce este foarte important din punctul nostru de vedere este faptul că Preşedinţia României a reuşit să finalizeze programul cadru Horizon Europe după doar trei luni de negocieri între Parlamentul European, Comisie şi Consiliul European. Ca să vă faceţi o idee, programul anterior Horizon 2020 a fost negociat în 18 luni, România a reuşit în doar trei luni să încheie aceste negocieri şi să genereze cadrul administrativ de finanţare a cercetării, în toate domeniile, evident şi în domeniul nanotehnologiei„, a spus ministrul, la Palatul Parlamentului.

Nicolae Hurduc a mai declarat că în strategia 2021-2027, la care se lucrează la nivelul ministerului, vor putea fi trasate concret nişte direcţii de dezvoltare ale cercetării.

Aici probabil că în strategia 2021-2027, pe care am început să o pregătim la nivelul ministerului, vor putea fi trasate concret nişte direcţii strategice de dezvoltare a cercetării în aceste domenii, dar prin programele de finanţare pe care le avem în momentul de faţă, noi încurajăm colaborarea între institutele de cercetare şi întreprinderi. Din cele patru categorii de grant-uri care au fost lansate în competiţie chiar zilele trecute, două sunt desemnate transferului tehnologic, deci încercăm să apropiem oamenii de ştiinţă de întreprinderi, astfel încât să putem transfera ideile de la faza de laborator către faza de producţie„, a spus ministrul Cercetării.

Potrivit acestuia, la EuroNano Forum 2019, care se desfăşoară în perioada 12-14 iunie la Palatul Parlamentului, participă a peste 500 de persoane nu numai din Europa ci din întreaga lume.

Toate ecranele telefoanelor şi televizoarele includ aceste probleme legate de nanotehnologii, este aşa numita lume invizibilă pe care noi nu o vedem, de aceea este momentul unei revoluţii a lumii invizibile (…) pentru că discutăm de lumea la nivel atomic, nivel pe care nu îl putem vedea nici măcar cu ajutorul microscoapelor de mare putere. (…) Nanotehnologiile sunt de asemenea foarte importante în domeniul biomedical. Eliberarea controlată de exemplu a medicamentelor face parte din domeniul nanotehnologiilor. Nanotehnologiile sunt utilizate în generarea de nanoţesuturi artificiale. (…) Probabil că oamenii nu vor mai trebui să stea la coadă pentru transplanturi, ci cu ajutorul celulelor proprii, celulelor stem din propriul organism, vor putea fi generate organe care în anumite condiţii nu sunt funcţionale în anumite momente pentru persoanele bolnave„, a susţinut Nicolae Hurduc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here