Ministerul Finanţelor alocă bani pentru plata dobânzilor în cazul restituirilor întârziate ale taxelor auto

Ministerul Finanţelor alocă bani pentru plata dobânzilor în cazul restituirilor întârziate ale taxelor auto. Ministerul Finanțelor a decis să aloce 135 de milioane de lei în plus, pentru plata dobânzilor aferente obligațiilor de restituire a fostelor taxe auto, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

Conform legislației, cei care au făcut cereri de restituire a acestor taxe sunt îndreptățiti și la plata dobânzilor, dacă banii le-au fost returnați de stat cu întârziere, însă mulți nu le-au primit până acum. Cum justificarea declarată pentru întârzierea plății a fost lipsa fondurilor, suplimentarea în cauză are rolul de a finaliza procesul de restituire.

Potrivit procedurilor care reglementează restituirea taxelor auto, proprietarii au dreptul și la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere.

Dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale, ceea ce înseamnă că la ele vor avea acces doar persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto și cărora le-au fost, deja, rambursate sumele respective. Vă reamintim că pentru plata dobânzilor nu a fost necesară depunerea unei cereri specifice către Fisc, ci ele se calculează și se restituie din oficiu în conturile bancare unde contribuabilii au ales să le fie virate și taxele auto.

Restituirea taxelor auto și dobânzile aferente ar fi trebuit să să facă până în 30 iunie, însă procesul s-a tot prelungit în funcție de cum au fost alocate fondurile pentru plata acestora. Fiscul explica la finalul iunie că va continua demersurile de rambursare până se vor restitui toate sumele către toți contribuabilii.

În orice caz, vestea bună pentru contribuabili este că, din dobânzile acordate, nu se vor scădea datoriile acestora la stat, existând o derogare în acest sens. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat și cu restituirea taxelor, contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget. În mod normal, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, întrucât regula este că ceea ce trebuie restituit contribuabililor se scade din ce datorează aceștia. În cazul de față, însă, discutăm de o exceptare de la această regulă, în condițiile în care se dorește restituirea cât mai rapidă.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că taxele auto impuse de România sunt contrare dreptului Uniunii Europene, deci ilegale și nu ar mai trebui percepute. Ulterior, în 2018, statul a reglementat o procedură de restituire pe cale administrativă, astfel încât cei care plătiseră aceste taxe (în diferitele lor formule) în trecut să își poată cere banii înapoi.

Termenul în care sumele de bani ar fi trebuit restituite proprietarilor a fost prelungit constant (ultima dată, acest termen a fost prelungit până în 30 iunie), întârzierile fiind justificate de fondurile insuficiente. În același timp, prelungirea continuă a termenului de restituire expune România la sancțiuni aplicate de către Uniunea Europeană.

Alocarea acestor 135 milioane de lei este prevăzută în rectificarea bugetară pe care MFP a publicat-o într-un proiect de ordonanță, publicat azi pe site-ul instituției. Pentru a deveni efectivă, ordonanța care conține rectificarea bugetară trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.