Ministerul Agriculturii va premia cele mai performante grupuri de acțiune locală (GAL)

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, va participa, alături de Şeful Reprezentantei Comisiei Europene în Romania, Angela Filote, în data de 20 septembrie 2015, la ora 10:00, la deschiderea celei de-a doua ediții a RuralFest.

 

Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi cu Primăria Municipiului București.

RuralFest se desfăşoară pe șoseaua Kiseleff în intervalul 9:00 – 20:30. Aceasta va fi închisă circulației auto pe porțiunea dintre piața Victoriei şi str. Arh. Ion Mincu pentru a face loc satului din mijlocul capitalei. După deschiderea oficială, ministrul Daniel Constantin va face turul târgului iar la ora 11.15 va susţine o declaraţie de presă în cortul amplasat în zona centrală.

„€Este o mare bucurie pentru mine să particip la cea de-a doua ediţie a Rural Fest. O mică parte din satul românesc va fi reprezentată în mijlocul Bucureştiului şi cred că este un moment prielnic pentru orășeni să redescopere tradiţiile şi obiceiurile şi chiar să le facă cunoscute generațiilor mai mici”€, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Cu prilejul RuralFest, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), va organiza o festivitate de premiere a celor mai performante grupuri de acțiune locală (GAL), care derulează proiecte finanțate cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin LEADER, PNDR 2007-20213. Printre criteriile de ierarhizare avute în vedere s-au numărat și nivelul de contractare, nivelul de plată și impactul proiectelor derulate asupra comunității locale.

RuralFest găzduieşte un târg al micilor producători din întreaga țară: expoziții cu vânzare de produse tradiționale sau ecologice, de la fructe și legume până la delicatese de panificație, cârnați, bulz, sarmale, uleiuri presate la rece sau produse cosmetice din miere și lavandă şi multe alte produse. De asemenea, vor avea loc demonstrații meșteșugărești şi prezentări ale ONG-urilor interesate de păstrarea valorilor românești și de viața sănătoasă.

Cei mici vor fi încântați de microferma de animale, de jocurile și atelierele pregătite special pentru copii.

În cadrul RuralFest va avea loc şi un program artistic, pe scena din zona centrală, susținut de trupe de muzică și ansambluri de dansuri tradiționale.
În perioada 2007-2013, au fost autorizate 163 de GAL-uri, care acoperă 63% din teritoriul național. Prin proiectele demarate, GAL-urile au contribuit la dezvoltarea comunităților locale.

PNDR 2014 – 2020 prevede continuarea intervenției publice prin finanțarea mai multor acțiuni în scopul creșterii competitivității sectoarelor agro-alimentar și forestier, îmbunătățirii mediului și a spațiului rural, îmbunătățirii calității vieții în zonele rurale, diversificării economiei rurale, respectiv demarării și implementării inițiativelor de dezvoltare locală, prin intermediul măsurii 19 „Dezvoltarea locală LEADER”, cu implicarea GAL-urilor, formate din diverse entități private și publice, care identifică nevoile concrete la nivel local și elaborează Strategii de Dezvoltare Locală (SDL).

Aria de aplicabilitate a unei SDL este un teritoriu cuprins între 10.000 și 100.000 de locuitori, cuprinzând localități rurale și, eventual, orașele mici de până la 20.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here