Datorita efectelor complexe pe care le au asupra organismului uman medicamentele trebuie administrate cu grija atunci cand suntem soferi auto activi.

Acestea pot avea efecte secundare de natura sa diminueze capacitatea de a conduce vehiculele si deci trebuie avut in vedere ce terapie sa utilizam astfel incat sa restrangem aria de medicamente care au astfel de efecte.

Datorita efectelor complexe pe care le au asupra organismului uman, medicamentele trebuie administrate cu grija atunci cand suntem soferi auto activi. Acestea pot avea efecte secundare de natura sa diminueze capacitatea de a conduce vehiculele si deci trebuie avut in vedere ce terapie sa utilizam, astfel incat sa restrangem aria de medicamente care au astfel de efecte.

Efectele nefavorabile asupra condusului sunt, in primul rand, cele la nivelul sistemului nervos central: somnolenta, cefalee, ameteala, oboseala, reducerea atentiei si a vigilitatii, a reactivitatii si a reflexelor, dar si la nivelul ochiului: tulburari de acomodare, vedere incetosata. In functie de fiecare clasa de medicamente, efectele difera ca intensitate si frecventa, unele medicatii necesitand sistarea activitatii de sofer auto, cum sunt: hipnoticele, tranchilizantele, neurolepticele, antidepresivele, chiar si unele analgezice.

Gama produselor medicamentoase care necesita prudenta in administrarea la soferii auto cuprinde medicamentele adresate tractului digestiv, sangelui, aparatului cardiovascular, aparatului genito-urinar, sistemului musculo-scheletic, sistemului nervos, organelor senzitive, antiparazitare, antiinfectioase, antineoplazice.

Clasele de medicamente mai uzuale ce prezinta risc sunt:

– cu actiune pe SNC: medicatia obezitatii (sibutramina, amfepramona); medicatia antialcool (disulfiram); medicatia antivertigo (cinarizina); antitusive: dextrometorfan. O atentie deosebita trebuie acordata acestora intrucat solutiile antitusive pot contine alcool;

– medicatia racelii si gripei: xilometazolina;

– antihistaminice: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levocetirizina, prometazina, diminueaza intens atentia si viteza de reactie. Acestea nu trebuie asociate cu alcoolul sau deprimantele centrale;

– antiinflamatoare: fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib prezinta urmatoarele efecte adverse: cefalee, ameteli, stari confuzionale, tulburari auditive;

– antiglaucomatoase: pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid, brinzolamid.

In afara de medicamentele enumerate, nu trebuie omis alcoolul, care este de risc major si al carui consum trebuie limitat pe cat posibil, daca nu chiar evitat. In afara actiunii proprii de deprimare la nivelul SNC este, de asemenea, un potentator al altor medicamente cu actiune deprimanta SNC, ducand la stari confuzionale, reducerea atentiei si a vitezei de reactie.

Deoarece multe din medicamentele prezentate mai sus sunt indispensabile sanatatii, trebuie luate in considerare aceste efecte nedorite pe care le au si evitata, pe cat posibil, conducerea vehiculelor sub influenta acestora.

(sursa: farmaciiledona.ro)

Comments

comments