eniNu este uşor pentru bebeluşi să le crească dinţii. Copiii se dezvoltă diferenţiat. Acest lucru este valabil şi pentru adulţi. Primul dinte apare între 4 şi 13 luni. La sfârşitul celui de-al doilea an de viaţă, dantura de lapte este completă la majoritatea copiilor. În oasele maxilarelor se formează deja bazele dinţilor permanenţi.

Când apar dinţii în maxilare?

Dinţii fătului sunt deja bine dezvoltaţi în a 25-a săptămână de sarcină. Când copilul vine pe lume, aduce cu el coroanele dinţilor şi cam jumătate din coroanele caninilor. Unul dintre 3.000 de copii se naşte cu un dinte vizibil în guriţă. Când corpul dintelui iese prin gingie, rădăcina sa încă nu este dezvoltată. Un dinte nu creşte ca o plantă, din rădăcină, ci invers. De aceea, dinţişorii sunt la început mai mobili. Doar când copiii ajung la vârsta de 3 ani, dinţii vor fi bine ancoraţi.

Doare când erup dinţii?

„A erupe” este un termen nu prea plăcut, deoarece sugerează că dinţii ar străpunge gingia cu forţa. Dar fenomenul decurge altfel: stratul superficial al dintelui care iese împinge un strat de celule după altul, până când gingia eliberează dintele. Acest proces nu este dureros. Că maturizarea dinţilor ar fi un proces dureros se bazează pe un fundament din trecut: pe vremuri, când igiena sugarului nu este respectată, gingia se inflama în perioada de creştere a dinţilor. Deoarece nu existau antibiotice, unii bebeluşi mureau din cauza infecţiei. În ziua de azi, acest pericol este mult depăşit, dar crezul a rămas.

Daca bebeluşul salivează e semn că apare primul dinte?
 
 Toata lumea care vede un bebeluş salivând anunţă părinţii că vine primul dinte. Dar cantitatea de salivă n-are nicio legătură cu dinţii! Glandele care secretă saliva lucrează în schimburi prelungite, pentru că bebeluşul începe să bage totul în guriţă.

Bebeluşul roade pentru că apariţia dinţilor dă senzaţia de mâncărime a gingiilor?
 
 Câteodată chiar că pare că bebeluşul vrea să îndepărteze gingia de pe dinte, atât de intens încât îsi roade mânuţa sau o jucărie. Dar aparenţele înşeală. Dinţii care ies nu dau senzaţia de mâncărime. Rosul, băgatul în guriţă fac parte din aceeaşi fază de dezvoltare ca şi creşterea dinţilor.

Dinţii de lapte târzii sunt foarte rezistenţi?

 Primii dinţi sunt deja dezvoltaţi când bebeluşul vine pe lume. Faptul că ies cu o lună mai devreme sau mai târziu nu le influenţează tăria. Tabletele de fluor le permit bebeluşilor o bună dezvoltare a dentiţiei. Petru dinţii de lapte numai mama poate face ceva, în timpul sarcinii: dinţii vor fi mai puternici, dacă bebe s-a putut aproviziona în pântecul mamei cu toate mineralele necesare. Pastilele nu ajută pentru că placenta nu permite trecerea fluorului.

 Febra prevesteşte apariţia dinţilor?

 Nu creşterea dinţilor provoacă febra, ci febra facilitează creşterea dinţilor. Temperatura ridicată favorizează (accelerează) metabolismul şi astfel celulele gingiei se retrag mai rapid.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI