21 de medici veterinari din Piteşti au transmis o scrisoare deschisă către colegii lor din ţară prin care anunţă că nu sunt de acord cu prevederile referitoare la eutanasierea maidanezilor. Apelul acestora este acela de a nu se lăsa dezonoraţi prin a accepta practicarea eutanasiei şi asimilarea meseriei de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit. Iată şi scrisoarea deschisă, semnată de cei 21 de medici veterinari din Piteşti: „Pentru că profesia de medic veterinar este una nobilă, pe care am ales-o pentru apărarea vieţii şi sănătăţii animalelor, şi nu pentru uciderea lor. Pentru că activitatea de ucidere a câinilor este dezonorantă şi descalificantă. Pentru că eutanasia reprezintă o procedură strict medicală, individuală şi se aplică doar animalului afectat de o boală netratabilă ce-i provoacă suferinţe majore. Pentru că, în conformitate cu Hotărârea nr.24/2011 a Consiliului Naţional al Medicilor Veterinari, eutanasierea câinilor, în afara celor cu boli incurabile, reprezintă abatere disciplinară, fiind interzisă, iar Codul Deontologic prevede că „medicul veterinar se va abţine să practice eutanasia, cu excepţia cazurilor când aceasta pune capăt suferinţelor unui pacient irecuperabil”. Pentru că „eutanasia” câinilor sănătoşi în scopul reducerii numărului de câini fără stăpân este, de fapt, o CRIMĂ. Pentru că nu putem asimila meseria de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit – considerăm că prevederile legii 258/2013, prin care se dă posibilitatea uciderii câinilor sănătoşi, sunt abuzive, denaturează termenul de eutanasie, nu ne reprezintă opinia cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, induc ideea că o problemă poate fi rezolvată doar prin ucidere, sunt imorale, aduc mari prejudicii societăţii.
Apelăm la toţi medicii veterinari să facă front comun să nu accepte eutanasia câinilor fără stăpân, practică ce nu doar că nu va rezolva situaţia, dar îi va dezonora şi va atrage dispreţul societăţii asupra lor! Ne delimităm strict de orice coleg medic veterinar care va încălca în acest sens codul deontologic profesional şi principiul moralităţii. Ne arătăm disponibilitatea pentru consultări cu oficialităţile municipiului Piteşti şi judeţului Argeş în privinţa unei gestionari corecte şi civilizate a câinilor fără stăpân”.
Lista celor 21 de medici veterinari din Piteşti: dr. Ion Măndoiu; dr. Carmen Ştefănescu; dr. Dan Ştefănescu; dr. Andrei Stan; dr. Vlad Brătulescu; dr. Raluca Ioan; dr. Mihai Ciuciuc; dr. Liliana Stănilă; dr. George Ginescu; dr. Oana Irimia; dr. Elena Vlaicu; dr. Anca Priseceanu; dr. Horia Priseceanu; dr. Ionel Vişinescu; dr. Mihai Cătălin Mitra; dr. Monica Elena Constantin; dr. Roxana Săplăcan; dr. Nicuşor – Alin Radu; dr. Adrian Stamate; dr. Carmen Florea şi dr. Vlad Săplăcan.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI