Medicii din străinătate cred că au găsit sursa de îmbolnăvire a copiilor din Argeş: infecție de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană

Concluziile privind îmbolnăvirile multiple din ultima perioadă, care au dus la dignosticul de sindrom hemolitic uremic (SHU) la mai mulți copii din Argeş.

Ministrul Sănătății, Patriciu ACHIMAȘ CADARIU a anunțat concluziile la care au ajuns specialiștii Centrului European de Boli Transmisibile împreună cu cei români, privind cauzele îmbolnăvirilor multiple din ultima perioadă, care au dus la dignosticul de sindrom hemolitic uremic (SHU) la mai mulți copii.

Astfel, conform informărilor specialiștilor, cauza îmbolnăvirilor copiilor care au dezvoltat sindrom hemolitic uremic este o tulpina de Escherichia coli (E-coli) enterohemoragic O26.

De asemenea, medicii care desfășoară ancheta epidemiologică au anunțat că urmăresc două ipoteze privind cauzele îmbolnăvirilor, și anume: sursa de infecție de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană. Toate datele privind investigația epidemiologică au fost transmise deja către ANSVSA, care a demarat o anchetă în acest sens.

Ministrul Sănătății a subliniat, încă o dată, importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. De aceea, oficialul a recomandat achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Patriciu ACHIMAȘ CADARIU, ministrul Sănătății a reamintit că a solicitat Corpului de Control al Ministrului ca până la data de 4 martie 2016 să finalizeze ancheta privind activitatea Spitalului de Pediatrie din Pitești, a Direcției de Sănătate Publică Argeș, respectiv gestionarea situației pacientului de 1 an și 4 luni internat în cursul zilei de miercuri, 24.02. a.c. de catre toate instituțiile implicate, inclusiv cele 3 unități spitalicești din București, și să stabilească măsurile legale ce se impun.

Totodată, subliniind lipsa repetată a raportărilor din partea Spitalului de Pediatrie din Pitești, ministrul a accentuat că solicitarea unei demisii a conducerii acestei instituții nu trebuie interpretată ca o posibilă compromitere a descentralizării, ci de respectare a dispozițiilor legale în materie.

Referitor la starea copiilor aflați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” ministrul a arătat ca astăzi mai sunt internați 6 copii cu SHU. Dintre aceștia doar unul singur (copilul internat seara trecută) se mai află la secția de ATI. Ceilalți 5 primesc tratament în secția de nefrologie a unității.

În spitalul bucureștean se mai află internați 3 copii, dintre care unul în vârsta de 9 luni, din Feteşti, și alti 2 copii de 1 an şi 4 luni, respectiv 11 luni din Pitești. Toţi au venit de acasă, însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E.coli enterohemoragic. Au o stare bună. Sunt echilibraţi şi nu pun la acest moment problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic uremic. Se află în spital, în observaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here