Funcţionarii publici din toată ţara se pregătesc de grevă generală.

Sindicaliştii ameninţă că marți vor sista programul de muncă pe parcursul întregii zile, iar peste două săptămâni plănuiesc o grevă pe termen nelimitat. Principala lor nemulţumire, cea legată de salarii, nu a fost soluţionată de Ministerul Muncii. Ba mai mult, funcţionarii îl acuză pe Dragoş Pâslaru că a încălcat termenii negocierii exact înainte de semnarea acordului de încetare a protestelor.

Iată comunicatul oficial postat pe site-ul FNSA.

GREVĂ GENERALĂ DE O ZI – 12.07.2016

Având în vedere eşecul negocierilor din data de 08.07.2016 pe marginea revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) continuă acţiunile de protest, organizând în data de 12.07.2016 grevă generală cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru.

Referitor la modul în care au decurs discuţiile cu Ministrul Muncii, vă aducem la cunoştinţă următoarele aspecte:
– negocierile au început la ora 15 şi s-au finalizat la ora 22.30;
– până la ora 21 am reuşit să convenim asupra unui accord de suspendare a grevei, acesta conţinând următoarele elemente:
1. Referitor la norma de hrană şi tichetele de vacanţă: Ministrul Muncii se angaja ca în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare –・07.09.2016 să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală;
2. Referitor la creşterea salarială: începând cu data de 15 iulie, vor fi demarate discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referintă 1250; în cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare.
– după ce am convenit asupra formei finale a acordului şi i-am adus unele corecturi de natură tehnică, acesta a fost trimis spre printare pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere;
– în momentul în care ne-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme; în schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare al unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate.

Din aceste considerente şi datorită lipsei de seriozitate a reprezentanţilor Guvernului României în a soluţiona problemele grave cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, FNSA va continua acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12.07.2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile.

Adresăm un apel către toţi salariaţii din administraţia publică locală din România să se solidarizeze cu demersurile colegilor reprezentanţi de către FNSA, să înţeleagă că doar împreună vom reuşi să eliminăm discriminarea de natură salarială la care suntem supuşi în raport cu administraţia centrală.

UNITATE PENTRU DEMNITATE!

Comments

comments