Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.

Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia”, a precizat CPI într-un comunicat.

Vladimir Putin “este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”, a adăugat instanţa.

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a declarat că decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pentru dictatorul rus, limitează în mod semnificativ posibilităţile acestuia de a vizita alte țări ale lumii, notează RBC, potrivit RADOR.

Ermak a subliniat, într-un mesaj postat pe Telegram, că, în urma deciziei de vineri a CPI, Putin trebuie să fie arestat în 123 de țări din întreaga lume care au ratificat Statutul de la Roma sau care recunosc jurisdicția CPI. Lista acestor țări include statele Europei, toată America de Sud, o parte din Africa și din Asia. Unele dintre ţările care recunosc jurisdicția CPI sunt şi parteneri ai Rusiei, cum ar fi Venezuela, Africa de Sud, Republica Centrafricană și Tadjikistan.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here