Echinocțiul de primăvară are loc azi. Momentul când ziua este egală cu noaptea

Echinocţiul de primăvară este momentul din an în care ziua şi noaptea sunt egale. De azi, în emisfera nordică începe primăvara astronomică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvintele latinești „aequus” (egal) și „nox” (noapte) și face referire la faptul că durata zilei și a nopții sunt aproape egale în această zi.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, pe 20 sau pe 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocțiu al anului are loc când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în 2023

Observatorul Astonomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunţat că echinocţiul de primăvară în 2023 va avea loc pe data de 20 martie, la ora 23:24.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară, moment în care atingem cea mai lungă zi din an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here