Mâncare cu dichis, dar nesofisticată, la „Tartine et Moi” din Piteşti

CALITATE ELVEŢIANĂ, LA PREŢURI ROMÂNEŞTI La bistroul „Tartine et Moi”, doi maeştri bucătari – unul elveţian şi altul român – le oferă un adevărat regal culinar celor care le trec pragul. Somon cu sos de portocale şi piper verde, file de păstrăv Beur Noissette, Bratwurst cu sos de ceapă şi spatzli, pui à la Zurich cu Rösti sau orez basmatti, Spaghetti Bolognese, Penne al Pollo, Gordon bleu cu brie şi jambon, Fondue Chinoise… Nu vă speriaţi, nu este meniul vreunui restaurant de lux în care doar puteţi visa că veţi intra vreodată! Aşa ceva găsiţi chiar în Piteşti, în cel mai inedit, frumos, simplu şi primitor loc, la „Tartine et Moi”, pe strada Egalităţii, lângă Colegiul „Zinca”. Un bistro unde puteţi savura la prânz o mâncare adevărată, gătită cu pricepere şi pasiune, după reţete elegante, mai ieftin decât la Mc. Dacă nu aveţi timp pentru o masă tihnită, vă puteţi comanda un sandwich adevărat, cu pâine făcută în casă după reţete elveţiene şi ingrediente naturale şi gustoase, la un preţ mai mic decât o shaorma luată de la colţ de stradă. Dar, mai presus de orice, la „Tartine et moi” veţi fi primiţi cu mare dragoste şi respect, o vorbă bună şi o servire ca acasă, oferită de Cristi şi Martin, cei doi patroni care sunt şi gazde, şi bucătari, şi chelneri, dar şi prieteni, în acelaşi timp. Aşadar, ceva cu totul şi cu totul special în peisajul teraselor şi restaurantelor locale.
Meritul le aparţine în egală măsură celor doi patroni ai bistroului, care nu-şi propun, aşa cum ar crede lumea, să facă profit cu orice preţ dintr-o afacere, pe urma clienţilor, ci să-i înveţe şi pe piteşteni că se poate mânca şi altfel…« Avem, zicem noi, mâncare cu dichis, dar nesofisticată, deşi, aparent e complicată… Am vrut să creăm un loc unde să poţi mânca într-un fel exquisit, dar fără să fii constrâns de nişte reguli, rafinat, dar nu scorţos… Clienţii noştri fideli apreciază atmosfera pe care am creat-o în aceeaşi măsură ca şi mâncarea, pentru că am vrut să aducem un alt model pe partea de servicii. Noi avem un stil familiar, politicos şi foarte apropiat de clienţi. Printre cei mai mari prieteni ai noştri se numără mulţi elevi de la „Zinca”, nişte copii excepţionali, care şi-au făcut un obicei să îşi ia prânzul la noi. Ne-am trezit la uşă cu părinţii care ne-au mulţumit că le-am învăţat copii că pot mânca şi altfel! Ne spunem pe nume, i-am primit şi în bucătărie şi i-am învăţat, pe cei curioşi, să facă mâncarea ce le place. Iar ei ne-au adus cadouri de Crăciun! Cam asta înseamnă „Tartine et moi!” », ne-a spus Cristi Rușanu.

Totul este produs natural şi cu ingrediente de cea mai bună calitate

Şi cum să nu apreciezi „Tartine et moi”, cu aşa oameni şi mentalitate, în marea de servicii de „doi lei” de care ai parte cam la tot pasul? Nemaivorbind de mâncarea absolut senzaţională. Aceasta este, în mare parte, meritul celui de-al doilea patron al bistroului, Martin Modinger. Elvețian de origine, cofetar-patiser de meserie şi descendentul unei familii cu câteva generaţii de bucătari, Martin este un adevărat vrăjitor în bucătărie, unde reuşeşte să facă minuni. Dacă felurile principale sunt de lux, deserturile şi patiseria reprezintă ceva de vis. Tiramisu, Apfelchuechli, Parfait Glace Grand Marnier, Mousse au chocolat, torturile de casă, tartele cu ciocolată, lămâie sau fructe pot fi mâncate cu ochii. La fel şi figurinele de ciocolată pe care le creează de Paşte sau căsuţele de turtă dulce, pe care clienţii se bat de Crăciun, toate realizate manual, în bucătăria proprie!
Secretul lui Martin sunt atât reţetele moştenite din familie şi talentul său de cofetar, dar mai ales ingredientele de cea mai bună calitate: ciocolata belgiană folosită în prăjituri, untul nemţesc, praful de migdale şi nuci adevărate, condimentele mirositoare adunate din întreaga lume. Iar dacă aveţi impresia că a mânca atât de bine şi de sănătos v-ar costa o avere, vă înşelaţi! O supă la „Tartine et moi” costă doar 6 lei, iar felul principal nu sare de 15. În timp ce în orice cofetărie de duzină o prăjitură făcută doar din înlocuitori, cu margarină şi arome artificiale, costă peste 5 lei, o tartă adevărată sau o felie de tort făcut în casă, cu unt, ciocolată şi fructe reale, nu costă mai mult de 6 lei. La fel şi pâinea, câteva zeci de feluri, care poate fi cumpărată sau comandată special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.