Mamele din comunitățile defavorizate din Pitești vor beneficia gratuit de educație perinatală

Începând cu această toamnă, peste 50 de femei din Pitești vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri și suport în ceea ce priveștea sarcina și îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS.

 

Programul Social SAMAS desfășurat în 8 orașe din țară (București, Bistrița, Turnu Severin, Constanța, Medgidia, Focșani, Pitești, Târgu Mureș), în valoare totală de 40.000 de euro, se adresează femeilor care provin din medii defavorizate, obiectivele principale ale acestuia fiind creșterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puțin 6 luni și facilitarea accesului la pregătirea pentru naștere, realizată de educatori perinatali certificați. 

Cine beneficiază de servicii sociale?

Beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei în situații dificile de viață:

 ·    Femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei
 ·    Victime ale violenței în familie
 ·    Mame tinere, sub 18 ani
 ·    Femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
 ·    Femei aflate în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)

Îndeplinirea condițiilor pentru servicii gratuite SAMAS se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz în parte. Cursurile perinatale se vor desfășura în Spitalul Județean de Urgență din Pitești.
 
„Cele mai multe cazuri de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă sunt întâlnite în rândul femeilor din comunitățile sărace. O bună parte dintre aceste probleme ar putea fi însă rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternității ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere,  precum și nutriția sănătoasă a lor și a bebelușului  și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate”, a declarat Amalia Neacșu, Educator Perinatal SAMAS.

„În practica obstetricală, observăm, dintotdeauna, o asociere între statutul social al pacientelor și patologia obstetricală majoră. În cazul persoanelor cu un statut social scăzut, există o întârziere în prezentarea la doctor, o lipsă a măsurilor profilactice, în foarte multe situații, acces limitat la apă și, implicit, o igienă deficitară. Nașterea prematură este de două-trei ori mai mare în cadrul acestui segment de populație. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este însă de o reală importanță să identificăm segmentul de populație cu probleme sociale majore și să promovăm un program educațional, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”, a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. 

România are cea mai mica rată de alăptare exclusivă la sân

Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei și lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educație perinatală în țara noastră.

 · Deși rata mortalității infantile din România a scăzut în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât și ca cifre absolute (8.471 de decese în 1990- 2.250 în 2009 și 2.078, în 2010), România se menține, totuși, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuți vii, în 2013 (conform Institutului Național de Statistică).
 · Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuții cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naștere este dată de mai mulți factori: malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale și a planificării familiale.
 · România nu stă bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12%, față de 30%, cât este media din UE, potrivit aceluiași studiu desfășurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF. Și durata medie a alăptării exclusive a scăzut de la 3,9 luni, în 2004, la 2,43 de luni, în 2011.
 ·Accesul gravidelor la informații este scăzut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării gravidelor din 2013 și 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here