Mâine începe Postul Crăciunului. Când avem dezlegare la ulei, vin și pește

0
138

Mâine începe Postul Crăciunului. Când avem dezlegare la ulei, vin și pește. Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului este ținut cu strictețe de credincioșii din întreaga lume și ţine 40 de zile. Începe pe 14 noiembrie şi se sfârşeşte pe data de 24 decembrie. Tradițiile, obiceiurile și rânduiele bisericești indică faptul că, în Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Conform tradiției bisericești, prima zi de dezlegare la pește pică miercuri, 21 noiembrie – de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, a doua zi cu dezlegare la pește pică pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, a treia zi de dezlegare pică joi, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a patra zi pică într-o joi, 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Postul Crăciunului este marcat de rugăciuni și curățire spirituală, pentru a ne pregăti sufletește de primirea pruncului Sfânt, nașterea Domnului Iisus Hristos. Să dăm de pomană și să nu ne abatem de la cele zece porunci sfinte, asta înseamnă postul Crăciunului, pe lângă restricțiile culinare ce se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here