Mai puteți cumpăra vechime la pensie până în 2023!

Mai puteți cumpăra vechime la pensie până în 2023! Potrivit unui proiect de lege ce a trecut miercuri de votul decisiv al Camerei Deputaţilor, mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi disponibil până în 2023.

Acest lucru înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 163/2020, ce conţine actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare până la data de 31 august 2021, va prelungi termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până la 31 august 2023.
După ce a fost adoptat de Parlament, proiectul merge acum la președintele țării pentru promulgare.
Aceasta decizie e extrem de importantă în dreptul românilor care au goluri în cartea de muncă și vor să beneficieze de o indemnizație mai mare. Concret, termenul până la care vei putea să cumperi vechime este prelungit de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.

Cu suma în cauză sunt achitate contribuțiile care ar fi fost încasate în mod natural dacă ai fi muncit, raportat la cel puțin salariul minim din perioada în cauză, arată Ministerul Muncii.

În cazul în care contractul de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, vei plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent la anul la care se referă. Un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu (6 ani) asiguratul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Detalii din proiect

  • Cine își poate cumpăra vechime?

– trebuie să aveţi peste 18 ani
– să aveţi goluri în cartea de muncă
– puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă
– perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani
– trebuie să faceţi cerere la Casele Judeteţe de Pensii

  • Cât costă să cumperi vechime?

– 6 ani de vechime (între 2013 şi 2018) – 23.200 de lei
– plata se poate face şi în rate.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here