Ministerul Finanţelor a anunţat că va suplimenta plafonul de garanţii pentru programul Prima casă cu jumătate de miliard de lei.

Suma este însă mult prea mică dacă solicitările de credit vor fi la fel de multe ca cele de la începutul anului. Banii vor ajunge pentru acordarea a puţin peste 6.000 de garanţii, în condiţiile în care în primele cinci luni s-au acordat dublu.

Aceasta este singura variantă pe care o au cumpărătorii pentru achiziţia unei locuinţe cu avans de numai 5 la sută, căci cele mai mari bănci au anunţat că la creditele ipotecare au mărit deja avansul chiar la 40 la sută.

Suplimentarea plafonului Prima Casă vine în condiţiile în care cele mai mari bănci au epuizat deja sumele pentru acordarea garanţiilor încă de acum o lună, astfel că nu mai primesc dosare în timp ce alte zeci stau în aşteptare. Singura problemă este că cele 500 de milioane de lei din suplimentare nu vor fi suficiente în condiţiile în care cererea va fi la fel ca până acum.

Din ianuarie până în mai s-au acordat 13.000 de credite Prima Casă, cu o valoare a garanţiilor de 1,2 miliarde de lei. Adică dublu faţă de aceleaşi perioade ale anilor trecuţi. Legea dării în plată este cea care a dus la numărul mare de cereri pentru Prima Casă cu atât mai mult cu cât, în faza de proiect, legea includea şi programul guvernamental. În acelaşi timp băncile majorau avansul pentru creditele ipotecare, aşa că şansele pentru cumpărarea unei locuinţe cu avans de 5 la sută erau tot mai mici. Opt bănci au mărit avansul pentru creditele ipotecare cu până la 40 la sută. Ultimul anunţ a venit de la BCR, iar cea mai mare bancă din România cere acum pentru un credit ipotecar un avans de 35 la sută. CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Alpha Bank, Intensa, Banca Românească şi Bancpost au majorat deasemenea plafoanele cerute ca avans.

Comments

comments