magiunJudeţul nostru se poate mândri la capitolul produselor tradiţionale înregistrate, 184 de argeşeni ocupându-se cu prepararea şi comercializarea de produse autentice româneşti. Printre cele mai cunoscute produse tradiţionale recunoscute la nivel naţional, dar şi european se numără magiunul de prune Topoloveni şi zacusca de vinete Topoloveana, caşul afumat din Rucăr, lactatele preparate de Agrolact, ţuica de Morăreşti sau sucul natural de mere produs la Valea Mare.

Magiunul de prune Topoloveni

Magiunul de prune Topoloveni este produs la fabrica Sonimpex Serv Com, administrată de Bibiana Stanciulov. Pe lângă magiunul de prune Topoloveni, compania mai are în portofoliu şi o gamă de dulceţuri fără zahăr, dar şi o zacuscă de vinete şi o pastă de tomate. Magiunul este un produs alimentar natural, obţinut din prune, prin fierbere în recipiente deschise, fără adaos de zahăr sau alte ingrediente. Materia primă folosită o constituie exclusiv prunele, provenite doar din livezile Topolovenilor, dar şi din alte regiuni ale ţări.

 

zacusca

Zacusca de vinete Topoloveana

Zacusca de vinete Topoloveana este un aliment tradiţional, realizat tot la fabrica din Topoloveni. Produsul este un amestec obţinut din legume coapte şi decojite şi poate fi servit ca aperitiv sau garnitură pentru friptură. Se prepară după o reţetă tradiţională din vinete şi ardei care sunt coapte şi apoi decojite. Legumele sunt amestecate cu ulei vegetal în cazane cu pereţi dubli, împreună cu ceapa şi morcovii. După ce legumele au fost omogenizate, se adaugă sucul de roşii şi condimentele naturale, iar la sfârşitul procesului de preparare, produsul este sterilizat. Gustul legumelor este conservat prin metoda tradiţională de prelucrare, care oferă acestui produs o savoare deosebită, completată de conţinutul bogat în fibre alimentare şi minerale. Zacusca de vinete conţine 60% vinete, ardei roşu, ardei Kapia, ceapă, roşii proaspete prelucrate sub formă de suc de roşii, morcovi, ulei vegetal, sare (1,36%) şi condimente naturale, cum ar fi piper, busuioc şi cimbru.

 

Caşul afumat din zona Rucăr

Caşul afumat Rucăr este unul dintre cele mai bune caşuri afumate din Carpaţi. Caşul de Rucăr se înveleşte prin înmuierea într-o peliculă de ceară de albine, care dă splendida culoare roşie-maronie. Afumarea e îndelungată, cel puţin o săptămână la fum rece de rumeguş şi cetină de brad. Ca produs tradiţional atestat, caşul afumat de Rucăr este realizat de producătorul Vorovenic Bujorel din Rucăr.
 

Sucul de mere Valea Mare

La Valea Mare se fabrică cel mai natural şi tradiţional suc de mere din regiunea noastră. Acesta se prepară într-un mod cât mai simplu şi mai apropiat de metodele tradiţionale şi, de aceea procesul de producţie include puţine etape tehnologice. Odată ce merele au fost culese la vârful lor de coacere, ele sunt sortate, spălate şi inspectate manual, iar orice fruct care nu respectă standardele stricte este eliminat. Apoi se presează rapid, deoarece sucul unui măr proaspăt cules are o aromă deosebită. După presarea merelor se pasteurizează uşor sucul înainte de a-l ambala în sistem Bag-in-Box. Sucul de mere Valea Mare este obţinut 100% direct din fruct, în care nu se adaugă îndulcitori, apă, coloranţi, arome sau conservanţi, reprezintă o sursă excelentă de sănătate şi vitalitate pentru organism şi are o perioadă lungă de valabilitate, adică de un an de la îmbuteliere şi 30 de zile de la deschidere.

Ţuica de Morăreşti

Ţuica de Morăreşti, produs tradiţional atestat din 2009, este produsă de Buzdugan Vasile Viorel din comuna Morăreşti. Familia Buzdugan are, de altfel, tradiţie de mai multe generaţii în prepararea ţuicii argeşene. Soiurile de prune folosite sunt Gras Românesc, Anna Spat, Tuleu Gras, Stanlei.

 

Produsele tradiţionale Agrolact

Fabrica Agrolact a fost înfiinţată în anul 2000, având ca obiect principal de activitate procesarea laptelui. În anul 2008 a înfiinţat o fabrică de prelucrare a cărnii în care produce o gamă largă de sortimente din carne de pasăre, porc şi vită. Specialităţile tradiţionale sunt: kaizerul, costiţa extra, şunculiţa ţărănească, muşchi file, muşchi azuga, ceafa; salamuri de vară, italian, Victoria; salamuri malaxate; produse proaspete: cremwurşti, polonezi, parizer, dar şi tocături: mici, carne tocată. Agrolact Argeş are peste 700 de clienţi constanţi, cu magazine proprii. Prin fabrica de lapte, procesează peste 12.000 de litri de lapte zilnic, produce iaurt, sana, smântână, lapte de consum, lapte bătut, telemea, brânză proaspătă de vaci, brânză topită, unt, caşcaval. Toate aceste produse ecologice sunt făcute după reţete tradiţionale, nu folosesc aditivi şi nici conservanţi.

 

 

Salamul de Sibiu, produs tradiţional realizat de Caroli Foods Argeş

Producătorul Caroli Foods Argeş a investit circa 50.000 de euro pentru recuperarea reţetei originale a salamului de Sibiu a celebrilor fraţi Dozzi din 1935. Procesul de fabricaţie al salamului de Sibiu durează 90 de zile, iar ingredientele folosite, precum carnea de porc, condimentele naturale şi sare, sunt naturale. Produsele Caroli Foods sunt aliniate standardelor Uniunii Europene, iar cele două fabrici de la Piteşti, cu o suprafaţă productivă de peste 18.000 de metri pătraţi sunt certificate în vederea siguranţei alimentare.
 

Carnea şi preparatele din carne Radic Star

În peste 11 ani de activitate, mezelurile produse de Radic Star la fabrica din Ştefăneşti se disting prin calitate şi gust. Radic Star oferă o gamă foarte variată de produse din carne de porc şi vită care respectă reţetele tradiţionale româneşti: parizer, cremwurşti, specialităţi, salamuri, preparate crud-uscate, carne tocată, pastă mici, peste 70 de sortimente.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI