Luni, PROTEST NAŢIONAL pornit de la un caz de la Curtea de Apel Piteşti. Onorariile avocaţilor din oficiu, reduse arbitrar de conducerile instanţelor.

Luni, avocaţii din Baroul Argeş, cu care se vor solidariza avocaţi din toată ţara, vor protesta faţă de practica instanţelor de a reduce nelegal onorariile pentru asistenţa juridică din oficiu. Ei vor purta banderole pentru a atrage atenţia că tocmai instituţii care trebuie să aplice legile sunt primele care le încalcă! Timp de 2 săptămâni, aceştia vor purta respective însemnae, ia apoi, dacă doleanţele nu le vor fi rezolvate, sunt decişi să refuze să intre în dosare.

Deşi situaţia se repetă de ani de zile, la multe Barouri din ţară, picătura care a umplut paharul este un caz de la Curtea de Apel Piteşti. Deşi au asigurat asistenţă juridică timp de un an, într-un caz complex, cu câte 10-11 inculpaţi, 5 avocaţi desemnaţi din oficiu s-au trezit cu onorariile reduse pentru că aşa a decis conducerea instanţei.

Nu a fost primul caz de acest gen şi nici o situaţie izolată, susţin avocaţii din Baroul Argeş. Potrivit prevederilor legale în vigoare, onorariile avocaţilor din oficiu sunt sunt stabilite printr-un Protocol încheiat de UNBR cu Ministerul Justiţiei, ultima dată actualizat în 2015, cu valoare de contract între avocaţi şi Statul român. Singura situaţie în care Curtea sau altă instanţă ori organ judiciar poate reduce onorariul avocatului din oficiu este atunci când delegaţia acestuia a încetat înainte de finalizarea cauzei, la prezentarea unui avocat ales.

“Aceasta este problema cea mai gravă, de ilegalitate frangrantă, care se practică şi ne umileşte constant, fiind nevoiţi, iată, să ajungem până la protest naţional. Instanţa cenzurează aceste onorarii după bunul plac şi atunci cand avocaţii din oficiu au asigurat serviciul cap-coadă, uneori pe dosare care ţin cu anii, la zeci de termene de judecată şi numeroase chestiuni de drept, prestând o muncă efectivă, ce NU este la aprecierea instanţei ca valoare a timpului alocat sau a dificultăţii sau alte criterii inexistente în lege” spune avocata Iulia Luţu.

Cel mai recent caz a fost la Curtea de Apel Piteşti unde cei 5 avocaţi au asigurat serviciul de la începutul până la finele cauzei, care a durat un an, într-un dosar extrem de complicat, fiecare având de reprezentat câte 10-11 inculpaţi. “Deşi aveam fixat prin Protocol şi delegaţia Baroului un onorariu de 5.700 lei, şi nu s-au angajat alţi avocaţi pentru inculpaţii noştri, onorata Curte ne-a redus iniţial fiecăruia onorariul la câte 1.000 lei. Revoltaţi, am făcut cereri de îndreptare eroare materială, deşi procedura este deficitară şi, practic, nu există o cale de atac proprie pentru această problemă! Se ştie, de altfel, că nu este nicio eroare, ci intenţie vădită a instanţei de a proceda astfel, acestea fiind şi concluziile Parchetului în speţa respectivă. În urma acestor cereri, totuşi, ni s-a “redus reducerea” onorariului de la 1.000 la 3.000, sumă care tot nu respectă Protocolul şi legea şi suma cuvenită! Nu a contat nimic pentru instanţă, la care ne-am dus pentru a ne susţine argumentele din cererile scrise, nici legea, nici faptul că începem să protestăm, nici apelul UNBR, nimic! Nimic din toate acestea nu se regăseşte în motivarea hotărârii prin care ni s-a mai adăugat, ca de milă, o sumă la onorariul redus. Umilitor, suntem fără cuvinte! Ne simţim şi mai umiliţi, pentru ca este ca la piaţă, ca o tocmeală, când, de fapt, este o lege care trebuie respectată şi nu încape loc de asa ceva! Considerăm că ni s-au mai acordat niste bani ca să tăcem, să ne liniştim, dar suntem şi mai îndârjiţi să continuam cu protestul pentru că este şi mai evidentă intenţia lor de a ne supune, de a ne desconsidera, de a ne subevalua munca, de a ne trata cu aroganţa dată probabil numai de veniturile lor incredibil de mari faţă de aceste renumeraţii ale noastre.” ne-a mai declarat Iulia Luţu.

Dat fiind faptul că situaţia s-a tot repetat, la nivelul Barourilor din ţară s-a elaborat un memoriu prin care se solicită şi mărirea onorariilor pentru acest serviciu, obligatoriu prin lege, sau, măcar, respectarea onorariilor care, aşa cum sunt deocamdată, sunt obligatorii!

Avocaţii sunt cu atât atât mai revoltaţi de situaţie cu cât cei care îşi permit să le taie din onorarii, judecătorii, nu au nici o grijă materială. Veniturile acestora ajung şi la zeci de mii de lei lunar, pentru că salariilor de bază li se adaugă numeroase sporuri şi beneficii.

“Am scris către CSM, s-au făcut demersuri instituţionale de la barouri către MJ, ÎCCJ etc. Deocamdată, niciun ecou! Se va discuta problema în Comisia pentru Abuzuri a Senatului pe 12 februarie,  însă, după cum ştim că funcţionează instituţiile, nu avem mari speranţe! Nu am vrea ca protestul nostru să fie perceput ca o chestiune mercantilă, ca o lăcomie a noastră, că vrem mai mulţi bani! Pentru că, de fapt, suntem ultimii care luăm vreun ban public. Noi trăim, în general, din încasările de la clienţi privaţi, iar acesti bani publici sunt derizorii pentru prezent şi pentru solicitările pe care le asigurăm la aceste oficii. Dar, după cum se vede, nici măcar aceste sume derizorii nu ni se acordă! Noi luptăm pentru a apăra drepturile altora şi vrem ca şi drepturile noastre să fie respectate!” mai spun avocaţii.

Comments

comments