Anul acesta, Argeșul a fost prezent  din nou, după 115 ani de absență, la cea mai importantă expoziție din lume, Expoziția Universală de la Milano, iar acest lucru se datorează, în primul rând, Lorenei Toma, directoarea Casei de Cultură Adriana Trandafir din Bascov.

Tânăra manager a fost cea care a avut inițitiva de a cere Ministerului Afacerilor Externe să ia în calcul participarea unor ansambluri folclorice la expoziție și a propus pentru acest lucru chiar instrumentiştii, ansamblul de căluşari şi dansatorii populari de la „Doina Bascovului” care funcţionează la instituția pe care o conduce.
Ideea sa a fost privită la început cu neîncredere, nu puține fiind vocile din peisajul argeșean care au ironizat-o la început pentru inițiativă. Cârcotașii au fost însă contraziși chiar de conducerea MAE, căruia această solicitare nu li s-a părut deloc deplasată ba, din contră, chiar foarte bună din punct de vedere al reprezentării României la respectivul eveniment.
Artiștii bascoveni au reușit să facă o figură extrem de frumoasă la Milano, unde au fost aplaudați la scenă deschisă de vizitatorii din întrega lume iar programul lor a fost considerat unul dintre cele mai reprezentative aspecte ale standului României, cu mult peste valoarea totală a standului cu care țara noastră a participat. 
Casa de Cultură „Adriana Trandafir” a fost înființată în urmă cu doar trei ani, dar performanțele celor pe care Lorena Toma a reușit să îi adune în jurul său, artiști, instrumentiști, instructori, dar și elevi, sunt impresionante! Cei ce nu știu aproape că nu pot crede că nu este o instituție cu zeci de ani de muncă în spate! Aici, sute de copii din Bascov pot să își dezvolte talentele și pasiunile în cadrul cursurilor de dans popular, dans modern, balet, gimnastică ritmică, modellig și bune maniere, canto popular, teatru sau limba engleză. Ei beneficiază de condiții extraordinare și de instructori talentați și pasionați, profesioniști adevărați.
Tot aici activează zeci de artiști talentați, de la soliști vocali la dansatori și instrumentiști. Ansamblul „Doina Bascovului”, grupul vocal bărbătesc „Rapsozii Bascovului”, formația de călușari sunt prezențe cerute și așteptate la toate manifestările culturale din județ. Datorită valorii dovedite au început să fie invitați la cele mai prestigioase emisiuni folclorice de la televiziunile naționale și la festivaluri de gen din întrega țară.
2015 a fost cel mai bun din scurta dar bogata istorie a Casei de Cultură Bascov. Iar 2016 se anunță a fi, în ritmul impus de tânăra directoare, Lorena Toma, unul și mai bun!

Comments

comments