Locurile frumoase ale Argeșului. Peștera Dâmbovicioara, adăpost al pustinicilor și ascunzătoare a haiducilor

Locurile frumoase ale Argeșului. Peștera Dâmbovicioara, adăpost al pustinicilor și ascunzătoare a haiducilor! Peștera este născută din calcare de vârsta jurasică, sculptată de natură în chipuri neomeneşti. Aceasta a apărut ca urmare a acţiunii apelor care traversează masivul Piatra Craiului, dar şi Munţii Făgăraş şi Leaota. În cursul lor, acestea au format văi adânci şi înguste, conducând la apariţia unui peisaj deosebit, apreciat de turiştii care vizitează zona. Golul subteran este format dintr-o galerie lungă de 250 metri, cu un traseu ascendent.

Cel mai important afluent al Dâmboviţei care a contribuit la formarea acestui frumos obiectiv natural este Dâmbovicioara, care izvorăşte din versantul sudic al Vârfului Omu şi străbate culoarul Rucăr-Bran pe direcţia Nord-Sud, vărsându-se în Dâmboviţa. Peştera este primul fenomen carstic ce a servit drept model unui pictor celebru (tabloul „Peştera Dâmbovicioarei“, de Nicolae Grigorescu).

Legenda spune că în vremea primului război mondial Fulga şi Budac şi-au găsit adăpost în cea mai mare dintre cele 50 de peşteri din Rezervația Piatra Craiului. Aceştia erau apropiaţi de localnici, nu pierdeau prilejul de a chefui alături de ei la orice eveniment festiv al vremurilor trecute, respectiv, la nunţi şi cumetrii. În legendă se mai spune că Fulga şi Budac furau numai de la cei bogaţi şi împărţeau totul cu săracii. În final, Budac a fost împuşcat, iar Fulga a fost prins. Au rămas, după ei, doinele de jale:
„Frunză verde salbă moale,
Ici în vale, mai de vale,
Se plimba Fulga călare,
De poteră habar n-are
Cu căciulă mocănească,
Cu sarica moicenească,
Nimenea să nu-l cunoască
Foaie verde iasomie,
Fulga pleacă-n haiducie,
Cu un frăţior mai mic,
De-al codrilor voinic
Pe care-l cheamă Budac
Şi vine la toţi de leac.
Fără frică de jandarmi,
Fără frica de guzgani.”

(sursa: turismdambovicioara.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here