Leul pierde teren în fața monedei unice europene și atinge un minim record joi. Banca Națională a României a publicat un curs de 4,7669 lei pentru un euro, care depășeste astfel maximul istoric, înregistrat în luna ianuarie a acestui an, când a fost de 4 lei și 65 de bani. Asta înseamnă o creștere de peste 11 bani pentru un euro, iar la cum arată evoluția și estimările analiștilor, creșterea nu se va opri aici.

Sunt estimări că anul viitor euro va depăşi 4 lei și 82 de bani.

Moneda națională s-a depreciat și în raport cu celelalte valute importante. Astfel, dolarul american a ajuns la 4 lei și 33 de bani, iar cotația francului elvețian a urcat la 4 lei și 38 de bani.

Aceste evoluții negative vin după ce ministrul liberal al Finanțelor, Florin Cîțu, precum şi alţi lideri ai partidului aflat acum la guvernare, au declarat în nenumărate rânduri, că situaţia în care sunt bugetul şi economia României depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări.

Ei au acuzat că, în România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali.

Totuşi, la doar după câteva ore după ce a făcut aceste afirmaţii periculoase, Cîţu a dat oarecum înapoi în privinţa acestora. El a specificat că nu e jurist şi nu ştie dacă într-adevăr aşa s-a întâmplat şi nici ce consecinţe din punct de vedere legal ar putea avea acest lucru.

Comments

comments