Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată, luni, de plenul Senatului. Actul normativ prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor, sancțiuni cuprinse între avertisment şi amendă de până la 10.000 de lei. Plenul Senatului a adoptat cu 99 de voturi ”pentru” şi doar o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie.

De asemenea, legea vaccinării în forma în care a trecut de Senat mai arată că la înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Vaccinurile obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Copiii sunt scutiți de obligaţia vaccinării, doar în cazul unei contraindicaţii emise de un medic. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Faţă de varianta trimisă de Guvern la Senat a fost eliminată prevederea ca legea vaccinării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a se prevedea însă o altă dată.

 

Comments

comments