Legea supermarketurilor a fost adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea care prevede ca toate supermarketurile să aibă 50% produse românești. Camera Deputaților este cameră decizională iar legea a trecut cu 293 de voturi „pentru”. 

Potrivit legii, cel puţin jumătate din produsele vândute trebuie să fie româneşti. Mai exact, „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

Comercianţii ameninţau cu închiderea unor magazine, dacă această lega va trece de Parlament în forma actuală. Ei spuneau că activitatea unor unităţi poate fi suspendată, dacă nu respectă actul normativ. În plus, reprezentanţii marilor magazine spun că termenele scurte pentru plata mărfurilor cumpărate de la producători şi costurile pentru operarea schimbărilor le-ar putea afecta afacerile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here