Camera Deputaţilor a votat, miercuri, 13 mai, în calitate de for decizional, legea stării de alertă. După votul din Camera Deputaților, vineri, documentul ar trebui promulgat și de președintele Klaus Iohannis.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

În starea de alertă, vor exista restricții, dar autoritățile vor să înceapă gradual să relaxeze măsurile, și nu brusc.

Din 15 mai, rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, să se păstreze distanța socială de 1,5 m. Totodată, românii pot participa la slujbele religioase, însă numai în curtea bisericilor.

Tot din 15 mai se redeschid magazinele care au intrare directă din stradă și mall-urile cu suprafețe de până în 15.000 mp, dar și terasele.

Starea de alertă va permite circulația în localitate și fără declarația pe propria răspundere, dar nu și în afara localității. (foto ilustrativ)

Comments

comments