Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptată, marţi, în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional. Legea trebuie promulgată acum de preşedintele Klaus Iohannis.

Plenul Camerei Deputaţilor a eliminat pragul de 50% grad de îndatorare pentru eligibilitate din proiect. Cu alte cuvinte, se vor converti în lei toate împrumuturile în franci elveţieni şi nu doar ale celor care au rate mai mari decât jumătate din venituri.

De asemenea, a fost eliminat amendamentul potrivit căruia beneficiază de lege persoanele fizice care au calitatea de consumator şi ale căror credite au valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elveţieni la momentul semnării contractelor de credit.

Cei care se vor încadra în aceste limite vor avea creditele convertite din franci în lei la cursul din data acordării în termen de 30 de zile de la data publicarii legii în monitorul oficial.

Legea se bazează pe rezoluţia adoptată în urmă cu un an, prin care Parlamentul European constata că băncile care au acordat împrumuturi de tipul celor în franci elveţieni au vandut, de fapt, în mod înşelător, instrumente financiare riscante fără să îi informeze pe clienţi în mod corespunzător cu privire la amploarea riscurilor şi a implicaţiilor reale.

Prin aceeaşi rezoluţie, Parlamentul European invita băncile din întreaga Uniune Europeană să pună capăt practicilor abuzive la adresa clienţilor în ceea ce priveşte produsele financiare sofisticate, cum sunt creditele în CHF.

Potrivit legii, conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

O alta modificare este aceea potrivit careia, “la cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi”, iar “sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata se calculeaza conform contractului de credit”.

Comments

comments