Conform unui ordin de ministru, începând cu anul viitor, şoferii care au probleme cu inima sau diabet nu vor mai putea conduce, iar cei aflaţi într-un stadiu mai uşor vor avea nevoie de avizul medicului specialist. Deoarece riscurile unui stop-cardiac sunt mari, există mereu un pericol crescut de accidente provocate de şoferii cu probleme.

Toate aceste reglementări apar într-un ordin al Ministerului Sănătăţii care îşi propune să alinieze legislaţia din România cu cea a Uniunii Europene. Medicii spun că măsură este bună pentru că într-adevăr aceste afecţiuni pot duce la producerea de accidente rutiere cu urmări grave.

Dacă aţi avut un infarct sau suferiţi de hipertensiune arterială de gradul 3, veţi putea depune dosarul pentru permisul de conducere doar dacă boala a fost efectiv tratată, iar medicul şi-a dat acordul că sunteţi apt să conduceţi. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă vi s-a implantat un stimulator cardiac permanent sau aţi suferit o operaţie de bypass coronarian cu grefă. Şi în cazul şoferilor cu diabet zaharat pot apărea consecinţe grave.

Cei care vor dori să îşi ia permisul de conducere sau să îl reînoiasca trebuie să completeze în fişa medicală dacă suferă de o boală cardiovasculară sau diabet zaharat. În această situaţie îl vor putea obţine doar cu avizul medicului specialist.

În cazul în care doctorul şi-a dat avizul fără ca bolnavul să fie apt pentru a conduce, specialistul va fi tras la răspundere.

Comments

comments