LECȚIA DE ISTORIE – 6 august: Lansarea bombei atomice de la Hiroshima. În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8/15, un bombardier „B-29” plecat de la baza aeriană 393 din Missouri – Statele Unite, care purta numele de „Enola Gay” și era comandat de colonelul Paul Tibbets,va lansa prima bombă atomică din istoria omenirii, deasupra orașul japonez Hiroshima,, ceea ce va duce la moartea a aproximativ 160.000 de oameni.

Cu o lungime de 3 metri și un diametru de 71 centimetri, această bomba supranumită „Little Boy”, cântărea peste 4.000 kilograme, din care 64 kilograme reprezenta uraniul îmbogățit.

Puterea încărcăturii a avut forța echivalentă a 13.500 de tone de trinitrotoluen și a distrus toate clădirile pe o raza de 2,5 km de la centrul exploziei, făcând loc unui deșert atomic pe o suprafața de peste 15 kilometri pătrați, daunele provocate de această bombă fiind generate de cumulul celor trei efecte: explozie, incendiu și radiații.

Explozia acestei bombe atomice a generat o sferă de foc și radiații X care au fost dispersate în toate direcțiile, iar relieful pe care era amplasat orașul și care nu avea denivelări pronunțate, a favorizat și el propagarea rapidă a impresionantei unde de șoc.

Explozia a fost urmată de o lumină orbitoare, însoțită de o minge de foc care a emanat o căldură ce a făcut ca în jurul punctului critic, temperatura sa fie de aproape 3.980° Celsius, ceea ce a făcut ca totul în jur să fie vaporizat instantaneu.

Estimarea exactă a numărului de victime din timpul exploziei, este dificilă, pentru că multe dintre victime s-au vaporizat în primele momente ale exploziei sau au fost arse în incendiile care au urmat. Totuși se estimează că între 70.000 şi 80.000 de mii de oameni au murit pe loc în momentul exploziei, iar alți 90.000 de mii în următoarele luni, din cauza radiațiilor la care au fost expuși.

La trei zile de la această tragedie, pe 9 august 1945 o altă bombă, atomică, denumită „Fat Man“ a explodat la Nagasaki, iar și aici aproximativ 27.000 de mii de oameni au fost ucişi instantaneu, iar până la sfârşitul anului s-au înregistrat alte aproape 70.000 de victime datorită exploziei atomice.

Sursa: Facebook/Lectia de istorie.

Comments

comments