„Law is cool!”, campanie de educație anti-bulliyng în școlile din Argeș

„Law is cool!”, campanie de educație anti-bulliyng în școlile din Argeș. Azi a fost dat startul campaniei Law is Cool, campanie ce are ca scop prevenirea infracționalității juvenile în instituțiile de învățământ. „CA ÎN TEATRU, ȘI ÎN VIAȚĂ: POLIȚIA TE ÎNVAȚĂ! Legea este cea mai grea lecție, pentru că, deși nu ți-o predă nimeni, dai examen din ea după vârsta de 14 ani, examen la care nu poți copia pentru că ți se va spune: „Ești pe cont propriu, de acum, copile!” spun reprezentanții Poliției.

Campania „LAW IS COOL!„se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Consiliul Județean Argeș, Corpul Național al Polițiștilor și C.J.R.A.E. Argeș.

Campania își propune realizarea unei colaborări reale și eficiente între școală, autoritățile locale și familie pentru identificarea, monitorizarea și prevenirea comportamentelor antisociale și a infracțiunilor prin implicarea factorilor educaționali, instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și a instituțiilor cu responsabilități în domeniul protecției copilului.

Pe parcursul campaniei, o echipă multidisciplinară, formată din polițist, asistent social din cadrul Serviciului/Compartimentului de Asistență Socială, consilier educațional școlar, se va deplasa la fiecare unitate de învățământ gimnazial și liceal și va desfășura activitățile în timpul orelor de dirigenție.

Polițistul va prezenta un ghid legislativ constituit la nivelul Biroului Siguranță Școlară ce cuprinde aspecte de natură juridică privind răspunderea contravențională și penală a minorului, fapte de natură contravențională și penală ce au incidență în mediul școlar, modalități de sesizare în cazul în care sunt victime/martori la fapte antisociale.

Asistentul social va promova în cadrul activităților serviciile și prestațiile disponibile la nivel local conf. prevederilor art. 118, 119 și 120 din Legea nr. 272/2004.

Consilierul școlar/psihologul va prezenta modalități practice de gestionare non-violentă a conflictelor elev-elev, elev-cadru didactic, elevi-părinți, promovând posibilitatea acordării de servicii de consiliere a acestora la nivelul unității de învățământ, iar profesorii diriginți vor beneficia de ghidul legislativ și de informațiile prezentate în cadrul activității și vor disemina informațiile în ședințele cu părinții la nivelul claselor.

Scopul campaniei „LAW IS COOL!” este de a diminua riscul infracțional și victimal în rândul minorilor prin implicarea autorităților locale cu atribuții în protecția și promovarea drepturilor copilului, astfel încât să se realizeze identificarea timpurie a situațiilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului și acordarea serviciilor și prestațiilor specifice, reducând astfel manifestările antisociale din mediul școlar și din societate.

Campania se va desfășura în perioada 8 martie-iunie 2022* și se va implementa în toate unitățile de învățământ preuniversitar din mediul urban și rural, în toate clasele V-VIII, respectiv clasele IX-XII.

Prin activitățile desfășurate, polițiștii Biroului Siguranță Școlară vor aduce la cunoștință elevilor, cadrelor didactice, părinților și opiniei publice principalele atribuții, dar și instrumentele folosite pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în rândul elevilor.

Nu pot decât să sper că această campanie va contribui la reducerea infracționalității juvenile din instituțiile de învățământ. Consiliul Județean Argeș este partener în mai multe astfel de campanii, prin DGASPC și ATOP. După cum arată statisticile, nivelul de infracționalitate și de bullyng este în scădere, ceea ce arată pe de o parte că aceste campanii au o anumită eficiență, dar și că trebuie să le continuăm și să le multiplicăm. Cred că aici și cadrele didactice, dar și Consiliul Elevilor și Consiliul Părinților au un rol determinant. Sunt optimist că putem să reducem și mai multe aceste situații care până la urmă afectează și elevii direct vizați, dar și familiile și colegii lor„, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu la eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here