La mulți ani, Topoloveni! Spectacol, premii și multă voie bună

La mulți ani, Topoloveni! Duminică, 19 iunie, s-au împlinit 601 ani de la prima atestare documentară a localității Topoloveni. Alături de comunitatea și administrația locală, reprezentate de primarul Gheorghiță Boțârcă, întreaga conducere a Consiliului Județean Argeş – președintele Ion Mînzînă și vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu – a participat la manifestările organizate cu această ocazie.

Ca în fiecare an, și de această dată, familia a fost în centrul atenției. Astfel, au fost premiate familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, în semn de respect pentru promovarea valorilor tradiționale românești.

Orașul Topoloveni s-a dezvoltat pe locul unei vechi așezări rurale, prima atestare documentară a zonei datând din anul 1421 și fiind întocmită pe vremea lui Radu Prasnaglava, fiul lui Mircea cel Bătrân. După cinci secole și jumătate, mai exact din anul 1968, Topoloveni a fost declarat oraș. Toponimia locală se încadrează în stratul slav, care este mai nou decât cel latin şi traco-dacic şi deci, mai bogat şi în cel românesc, care reprezintă marea majoritate a toponimiei locale. Asupra originii toponimiei „Topoloveni” au fost formulate diferite păreri. Astfel, preotul Ion Răutescu susţine că toponimul derivă de la cuvântul „topol”, care în limba slavonă înseamnă plop, în timp ce Ion Moise este de părere că derivă din cuvântul bulgar „topol”, care înseamnă plop plus sufixul slav-ov, la care se adaugă sufixul de grup – eni. Într-adevăr, mult către zilele noastre, până la anul 1968, când au început să se ridice actualele blocuri de locuinţe pe ambele maluri ale pârâului Cârcinov şi numai în zona localităţii Topoloveni, se afla un zăvoi secular de plopi, cu un frumos parc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.