La mulţi ani, Natalia, Adrian şi Adriana! Azi sunt sărbătoriţi sfinţii lor protectori

870 views

La mulţi ani, Natalia, Adrian şi Adriana! Azi sunt sărbătoriţi sfinţii lor protectori. Astăzi este o sărbătoare importantă în calendarul Ortodox, Sfântul Adrian si Natalia! Peste 5.5 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Pomenirea lor se face pe 26 august atât în Biserica Ortodoxă cât şi în Biserica Coptă și cea Biserica Armeană, în timp ce în Biserica Romano Catolică ei sunt celebraţi pe 8 septembrie.

Sfântul Mucenic Adrian din Nicomedia (Hadrian dinNicomedia; †306) a fost un ofițer roman și martir creștin au trăit în Nicomedia (Asia Mică); el și-a dat viața pentru credința creștină la începutul secolului al IV-lea.

Odată cu Adrian este pomenită şi soţia sa, Natalia. Sfinţii Adrian si Natalia, soţ şi soţie, au trăit în vremea imparatului Maximian. Adrian era păgân si pretor al Nicomidiei, iar Natalia era crestina. In timpul unei persecutii, vazand curajul si blandetea a 23 de barbati crestini, Adrian, un tanar de 28 de ani, a ales sa devina crestin. Cand imparatul a auzit cele petrecute, l-a intrebat pe Adrian: „Ţi-ai iesit din minti?”. Pretorul Adrian i-a raspuns: „Nu, abia acum mi le-am aflat”.

A fost aruncat in temnita impreuna cu ceilalti barbati crestini. Nu trecusera decat treisprezece luni de la casatoria celor doi. Cand l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat langa el, intarindu-l in credinta.

Inainte de a fi omorat, temnicerii i-au permis sa mearga acasa si sa-si ia ramas bun de la sotie si familie. Natalia, cand a vazut ca Adrian vine acasa, a incuiat usa. Se temea ca acesta a lepadat credinta in Hristos si pentru acest lucru a fost eliberat. Dar cand a aflat scopul venirii sale, de indata supararea i s-a schimbat in bucurie. Dupa ce si-a luat ramas bun, s-a intors impreuna cu ea la temnita. Pe drum ea l-a indemnat sa nu se ingrijeasca de cele pamantesti, ci sa cugete la bunatatile ceresti.

L-a intarit in suferinta spunandu-i: „Scurte sunt caznele, dar cele ce urmeaza sunt fara de sfarsit; scurta este suferinta, dar slava muceniciei vesnica. Sufera durerea numai putina vreme si curand te vei bucura cu ingerii”€.

Comments

comments