La Braşov s-a deschis primul centru privat de transplant renal din România.

Obţinerea aprobărilor şi avizelor necesare a durat 4 ani. Odată ce toate criteriile au fost îndeplinite, specialişti din ţară şi din Europa şi-au arătat disponibilitatea să ajute. În primă fază, fundaţia spitalului va suporta costurile intervenţiilor, dar pe viitor conducerea speră să încheie un contract cu Institutul Naţional de Transplant, care va deconta operaţiile.

„La început, operaţiile vor fi programate, vor putea fi realizate doar la pacienţi care au donor viu, înrudit familial. După aceea vom intra cu drepturi depline sperăm şi pe activitatea de transplant de la donorul decedat, în moarte cerebrală şi am înţeles că sistemul va fi deschis, liste de aşteptare” afirmă Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant.

Chiar dacă este un centru privat de transplant, prima intervenţie va fi gratuită. Reprezentanţii centrului speră ca şi următoarele operaţii să fie subvenţionate, fie de către sponsori, fie de la stat, prin programul naţional de transplant. Acum, costul unei intervenţii de transplant de rinichi se ridică la peste 20.000 de euro.

„€În limita fondurilor disponibile din sponsorizări, fundaţii sau alte organizaţii non-profit. Cu siguranţă banii şi fondurile acestea se vor duce direct către această activitate” spune Camelia Şamotă, directorul general al spitalului privat.

Centrul privat din Braşov va colabora atât cu medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cât şi cu medici din Geneva.

„€Se pot trimite doar probele de sânge la laboratorul institutului care face toate aceste teste de compatibilitate sau dozări de medicamente sau ceea ce au nevoie şi le trimitem rezultatul”・ spune Sorin Paşcanu, cordoonatorul secţiei ATI, din cadrul IBCvT Târgu Mureş.

„€Suntem foarte mândri şi foarte bucuroşi că acest program a început în Braşov şi suntem foarte bucuroşi să vă asistăm în tot ce aveţi nevoie” afirmă Thierry Berney, preşedintele societăţii.

Specialiştii centrului privat speră ca într-un an să intre în programul naţional de transplant, astfel încât intervenţiile să fie decontate de la stat. În prezent, în România se fac în medie 300 de transplanturi de rinichi pe an, dar ar fi nevoie de 3.000 de astfel de intervenţii.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI