La 78 de ani, Tanti Vetuța din Argeș vinde haine pe care aceasta le croșetează. Bătrâna are soțul în cârje și o fată cu sindromul Down. Povestea bătrânei a fost făcută cunoscută pe rețeaua de socializare Facebook de actorul Silviu Man. Femeia, în vârstă de 78 de ani este din satul Corbșori, comuna argeșeană Corbi. Tanti Vetuța are soțul în vârstă de 84 de ani în cârje și o fată cu sindromul Down. Pentru a-și întreține familia și pentru a le asigura traiul zilnic, bătrâna croșetează haine din lână și accesorii pe care le vinde în Piața Mare din Curtea de Argeș.

Actorul Siviu Man îi face cunoscută povestea: ”Acum câteva zile am fost la Tanti Vetuța. Tanti Vetuța are 78 de ani. E din Corbșori, Argeș. Tanti Vetuța e sfătoasă, isteață foc și nu poate să stea locului. Suntem prieteni vechi, ne știm de vreo două ierni. Am cunoscut-o în Piața Mare din Curtea de Argeș, unde, pe o vreme câinoasă, stătea să vândă niște lâneturi grozave, făcute din mâinile alea care n-au stare (cred că și când doarme îi umblă mâinile, o fi și ăsta vreun drog). Atunci am cumpărat de la ea câteva perechi de ciorapi de lână, un flanel și vreo două căciuli – vreo două le-am păstrat, restul le-am făcut cadou. Apoi i-am comandat vesta aia grozavă cu care mă mai fălesc eu în sezonul rece, cu glugă și poale lungi. Unii o știți. Cu vesta aia pe mine, nu mi-e frică nici dacă vine era glaciară.

Tot anul, Tanti Vetuța a lucrat (v-am zis, e mai muncitoare decât cel mai workaholic corporatist – mă rog, cu diferența că ei chiar îi e drag de lucru). Ciorapi mari, ciorapi mici, veste, pulovere, căciuli – tot ce trebuie pentru iarna (sau era glaciară) ce vine.
(Dacă aș putea să vă șoptesc pe Facebook, v-aș șopti, așa, cu jumătate de gură că Tanti Vetuța are un soț de 84 de ani în cârje și o fată cu sindrom Down și că nu îi e ușor. N-o arată. E ceea ce se numește o luptătoare. Închei paranteza, ați înțeles mesajul.)

Tura asta, împreună cu con-soarta, am luat de la Tanti Vetuța o sacoșă de lâneturi de cadou, o vestă albă pentru mândra mea și vesta aia cu care m-am și pozat, aia-verde-cu-alb-care-ar-face-furori-în-orice-bar-de-hipsteri-doar-că-nu-prea-ajung-eu-pe-acolo. Am rugat-o să ne lase să îi pozăm opera să o dăm mai departe. S-a bucurat. Când am rugat-o să facem o poză împreună, îmi zice hâtru: “așa-așa, să vadă oamenii ce babă urâtă a făcut vesta asta!”

Atât mai zic – lâneturile ei sunt o poveste împletită. Sunt haine făcute de o femeie micuță și dibace, nu de mașinării sinistre și anonime din cine știe ce colț de Asie sau de aiurea. Haine trainice făcute de m-â-n-ă – și poate merită să ne gândim că suntem, probabil, ultima generație care are acest privilegiu. Haine făcute de un om în carne, oase și suflet, de care te legi inevitabil (eu, când îmi rătăcesc vesta prin casă, nu o întreb pe mândră-mea “dragă, unde e vesta aia gri?”, ci “dragă, unde e vesta aia de la Tanti Vetuța?”). Sunt haine cu adevărat unicat, personale până la ultimul nod.

Nebranduite, nu au nimic glossy, nu o să vedeți niciodată așa ceva în vitrine – sunt pur și simplu prea umane pentru a fi marketizate după standardele pieței.
Sunt haine care nu poartă etichete, ci amprente.

Ca orice om inimos, Tanti Vetuța este un afacerist catastrofal. Își vinde lucrul la prețuri derizorii – bani de mărunțiș în mall, nu de haine care te țin o viață. Cu greu am reușit să-i lăsăm mai mult decât ceruse (“e mult, domnu’ Silviu, e prea mult”) și tot nu ne-a lăsat până nu s-a revanșat cu încă o pereche de ciorăpei pentru copii și o sticluță cu țuică. Așa, să nu uit: prețurile – 75 de lei vestele, 25 de lei ciorapii, 7 lei șosetuțele pentru pitici, 90 de lei puloverele. Dacă îi lăsați ceva în plus, se va bucura și vă va mulțumi, ca orice om căruia îi ușurezi un pic povara. Dați-mi un *mesaj privat* și vă dau numărul ei sau, dacă nu puteți să o vizitați acasă (deși nu știți ce întâlnire pierdeți), spuneți-mi ce vă trebuie de la ea, cu ce măsuri, culori și model etc. și vi le aduc eu la București, că drumuri am. La o adică, vi le pun și la poștă în țară. M-a rugat să o ajut; iar eu nu pot refuza așa ceva.

Ar fi bine să luați câte ceva de la ea. Hainele ei vă vor ține de cald pe dinafară. Și veți ajuta un om bun. Și asta vă va ține de cald pe dinăuntru”, este mesajul postat de actorul Silviu Man pe pagina sa de Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100012472890899. (sursa foto Facebook Silviu Man)

Comments

comments