La 40 de ani, este elevă în clasa a VII-a

A DOUA ŞANSĂ…LA ŞCOALĂ 31 de piteşteni cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, sunt elevi în clasa a şaptea sau a opta în programul „A doua şansă” de la Şcoala nr. 20 din Piteşti. Cea mai vârstnică „elevă” este o bucătăreasă care, la 40 de ani, este în clasa a VII-a.

„Mulţi vin cu ruşine, îşi freacă mâinile, nu ştiu cum să ne spună că, de fapt, nu au decât 4 clase, la 30 sau 40 de ani”

Deşi în România, teoretic, învăţământul obligatoriu este de 10 clase, există, totuşi, o mulţime de oameni care nu au mai mult de 7 – 8 sau chiar 4 clase. Cauzele sunt multiple, dar important este că, pentru cei care vor să îşi continue şcoala, există „A doua şansă”. Un program de educaţie şcolară, care le dă multora posibilitatea să termine 10 clase şi să obţină o diplomă recunoscută, indiferent de vârstă. Una dintre şcolile care derulează un astfel de proiect este Şcoala 20 din cartierul piteştean Prundu, condusă de Daniela Voicu. Aici învaţă, în clasele gimnaziale, 31 de elevi, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani! Deşi au serviciu, copii şi obligaţii de tot felul, „micuţii” vin şi stau cuminţi la ore, în bancă şi se „luptă” cu Limba română, Matematica, Educaţia Civică sau chiar Muzica. „Chiar dacă au doar 4 clase terminate, acest lucru nu li se datorează în totalitate. Sunt oameni cărora li s-au luat şansa în viaţă să termine o şcoală. Sunt, practic, victime ale altora! Cei mai mulţi dintre elevi provin din familii destrămate, copii care au căzut la mijloc în lupta dintre părinţi, sau pur şi simplu nu au fost trimişi la şcoală din cauza lipsurilor materiale. Surprinzător însă, deşi se spune că, în general, doar romii nu au şcoală, avem foarte mulţi români în această situaţie. Mulţi vin cu ruşine, îşi freacă mâinile, nu ştiu cum să ne spună că, de fapt, nu au decât 4 clase, la 30 sau 40 de ani. Iar alţii, chiar dacă au, teoretic, 4 clase, nu ştiu bine să scrie. Ne chinuim cu ei să îi facem să scrie mai întâi, ca să putem apoi să le predăm materia!”, ne-a declarat Daniela Voicu, directoarea şcolii.

O femeie de etnie romă a fost colegă de şcoală cu fiica sa

Deşi e greu, iar unii dintre elevi sunt neîngrijiţi şi nu ştiu să scrie, directoarea este încântată de ceea ce face şi de faptul că dă o mână de ajutor unor oameni care îşi doresc să progreseze. Poveştile lor sunt impresionante: „Cea mai în vârstă elevă a noastră este o doamnă de 40 de ani, care lucrează ca bucătăreasă, acum fiind în clasa a VII-a. Are copii mari…A venit timidă, dând din colţ în colţ. Iniţial, ne-a zis că are 8 clase, dar apoi a recunoscut că a terminat doar 4. Dar era decisă să facă şcoală! Acum e anul trei şi toată lumea o îndrăgeşte. Mai are un an şi termină. Filica a fost o altă elevă de care s-a lipit toată lumea. Era ţigancă, din aceea cu fuste lungi şi bani în cozi împletite. A venit să îşi înscrie fetiţa la noi la şcoală în clasa întâi şi ne-a zis că vrea şi ea la şcoală, că nu ştie să scrie şi îi e ruşine şi nu se descurcă pe nicăieri! Că, la vremea ei, în comunitate, fetele nu aveau ce căuta la şcoală, dar ea vrea să înveţe. S-a ţinut patru ani de noi şi a terminat. A obţinut diplomă de 10 clase. La fel şi o colegă de a ei, Simona. Fata lucra design pe calculator la o firmă a unor italieni. Făcuse doar şapte clase, iar apoi, din cauza unor probleme cu o boală psihică, abandonase. Se recuperase însă şi acum voia să îşi termine studiile. Mai ales că era o fată deşteaptă şi frumoasă foc. Până într-a şaptea, avusese numai note de la 8 în sus. Dar asta e când te loveşte ghinionul!”, ne-a mai povestit directoarea unităţii.

Are 30 de ani, doi copii şi e…în clasa a VII-a

Ultimii elevii veniţi în şcoală, 13 la număr, recuperează acum clasele 5 – 6 şi 7. Maria are 30 de ani, e căsătorită şi are doi copii, şi ei elevi. Băiatul are 10 ani şi e în clasa a patra, iar fetiţa are 6 ani şi tocmai a intrat în clasa întâi. Asta nu a împiedicat-o pe Maria să fie elevă în clasa a şaptea. Ba dimpotrivă! Şi-a dorit atât de mult să îşi continue studiile, încât a venit cu soţul de mână la directoare ca să îl convingă dumneaei să o lase să se înscrie la şcoală. „Vai de mine, ce am păţit cu ea!, ne spune directoarea Daniela Voicu. Am găsit-o plângând în hol şi nu ştiam ce are. Ideea era că soţul nu vroia să o lase şi a trebuit să ducem muncă de lămurire cu el. Nu şi nu, o ţinea el, să stea la cratiţă şi să vadă de copii, nu la şcoală! I-am propus chiar să îl înscriem pe el, doar, doar ca să o lase!”, povesteşte, amuzată, Daniela Voicu. În ce o priveşte pe Maria, femeia de 30 de ani din clasa a VII-a, aceasta a abandonat şcoala mai mult forţat, în urmă cu 16 ani, pe când era în clasa a şaptea, fiind într-un fel, o victimă a sistemului şcolar. De ce? Ne spune chiar ea: „Am bătut un băiat la şcoală, coleg de clasă, de i-am spart obrazul! Profesorul de serviciu, enervat, supărat, nu ştia ce să îi facă, deoarece îi curgea sângele pe obraz, şi a vrut să dea cu clopoţelul după mine. Eu m-am ferit, iar clopoţelul a lovit în cap o altă colegă. Ghinionul a fost că era un clopoţel mare, greu, nu vreunul micuţ! Şi a lovit-o rău de tot! Au chemat salvarea pentru amândoi, a ieşit ditamai scandalul şi pe mine m-au exmatriculat! După aia, aşa a fost situaţia, nu am mai continuat în niciun fel şcoala. M-am măritat, am avut copii…Eu vroiam de mult să vin aici, dar nu m-a lăsat soţul. Că nu era timp, că nu aveam program la serviciu…El lucra în ture şi nu avea cine sta cu copiii. Acum amândoi suntem lucrători comerciali, dar eu vreau să avansez, să fac şi altceva şi, fără şcoală, nu am cum!”.

„Eram înscris la două şcoli şi nu mergeam la niciuna!”

Unul dintre cei mai dezinvolţi elevi este Ionuţ. Are 17 ani şi s-a lăsat de şcoală la vreo 12. Părinţii sunt principalii vinovaţi, în cazul lui. „Ai mei s-au despărţit şi s-au tot certat pentru mine. Fiecare s-a mutat în altă parte, şi eu eram înscris la două şcoli, dar nu mergeam la niciuna! Până la urmă, am terminat doar 5 clase!”, ne-a povestit, râzând. Acum, e bucuros că a găsit programul şi că va termina 10 clase. „Dar cine ştie, poate dăm şi la liceu! Şi, de ce nu, chiar şi la facultate!”, Glumeşte…serios. La poză, Ionuţ a stat lângă o altă colegă, aproape de-o seamă, 20 de ani, Ştefăniţa. Şi povestea ei e la fel de interesantă şi tristă, în acelaşi timp. A făcut în ritm normal 7 clase la Şcoala nr. 7 din Prundu, apoi s-a mutat la Şcoala 18. Au intervenit ceva probleme tot cu părinţii, zice ea, şi a rămas repetentă de două ori în clasa a opta. Acum continuă de unde a rămas, chiar dacă are 20 de ani şi e doar în clasa a opta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.