Argeşul a fost, oricând şi în orice domeniu, în fruntea vieţii sociale, politice şi culturale româneşti, judecând după numărul personalităţilor originare din zonă care au ajuns să fie persoane importante şi cu un cuvânt greu de spus. Presa argeşeană a ultimilor ani nu face excepţie. Dacă socotim câţi dintre jurnaliştii de vârf ai României sunt argeşeni la origine, au copilărit şi s-au format aici, putem constata că Argeşul are numeroşi reprezentanţi de top între formatorii de opinie ai României, cu toţii vedete naţionale, la televiziuni şi publicaţii de primă importanţă. Asta, spre deosebire de clasa politică, domeniu ce nu a reuşit să îşi impună, în ultimii 20 de ani, prea mulţi lideri naţionali. Iată doar o scurtă trecere în revistă a vedetelor TV şi jurnaliştilor de top legaţi de Argeş.   

Dana Grecu, o vedetă incontestabilă
 
Dana Grecu este una dintre vedete incontestabile ale Antenei 3, realizând, de peste 6 ani, emisiunea „La ordinea zilei“, alături de Radu Tudor. Emisiunea a primit de trei ori Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show. Dana este piteşteancă get-beget şi, chiar şi acum, când lucrează în Bucureşti, locuieşte în Piteşti, alături de soţul şi cei doi copii ai săi. Tot în Piteşti şi-a început Dana Grecu şi cariera de jurnalist, la „Curierul Zilei”, trecând apoi în audiovizual, la Antena 1 Piteşti şi apoi din nou în presa scrisă, ca director al cotidianului „Ziarul de Azi”. Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi a Şcolii de televiziune BBC, Dana Grecu este considerată una dintre cele mai bune jurnaliste din echipa Antenei 3.

Lucian Mândruţă, legat de Bârla

Şi Lucian Mândruţă, fostul său coleg de trust, are adânci rădăcini în Argeş, bunicii săi fiind din Bârla, localitate unde şi-a petrecut întreaga copilărie şi unde locuieşte, în prezent, mama sa. Mândruţă a fost director la „Ziarul Financiar” (2000 – 2003), producător şi moderatorul iniţial la „Profeţii despre trecut” (1997 – 2003), un talk-show politic la Pro TV, cu Silviu Brucan, emisiune care i-a crescut prestigiul şi cota de vedetă TV. Tot Mândruţă a ocupat mai multe poziţii ca editor pentru AM Press News Agency (1991), a lucrat ca prezentator la televiziuni ca SOTI (1992 – 1993), Tele 7ABC (1994 – 1995) şi Pro TV (1996 – 1999). A fost prezentator, alături de Alessandra Stoicescu, al Observatorului de la ora 19 pe Antena 1, iar apoi realizator de emisiuni la Antena 2, dar şi autor de editoriale în „Dilema”, „Jurnalul Naţional”, „Săptămâna Financiară” şi în revista „The One” (publicaţie ce aparţine Andreei Esca). Niciodată însă Mândruţă nu a uitat de unde a plecat, dovadă că în urmă cu câtva timp, a construit chiar şi o bibliotecă în comună sa natală, Bârla.  

Teo a copilărit pe strada Trivale

Binecunoscuta Teo Trandafir, vedeta incontestabilă a show-ului TV românesc, este născută la Piteşti, într-o casă de pe strada Trivale, unde şi-a trăit mare parte din copilărie şi adolescenţă. Pe numele ei întreg Teodora Virginia Trandafirescu, Teo este cea care a revoluţionat programele de divertisment, înregistrând audienţe-record, mai ales la ProTV, fiind apreciată pentru originalitatea şi umorul ei, care au dus la compararea ei cu celebra moderatoare TV din Statele Unite, Oprah Winfrey. Ea a creat pur şi simplu un stil în televiziune, a cucerit milioane de oameni prin umor, inteligenţă şi voinţă. În prezent, Teo realizează la Kanal D emisiunea „Teo Show“.

TVR-ista Celia Petricu, vacanţe argeşene la Borovineşti

Celia Petricu, frumoasa prezentatoare de ştiri a TVR, este şi ea foarte strâns legată de un loc din Argeş, Borovineşti. Acesta este un sat micuţ şi drăguţ din Valea Iaşului, de unde e tatăl său, diplomat de meserie. După cum singură a mărturisit în mai multe interviuri, aici a trăit primii ani ai copilăriei, iar când a început şcoala, s-au mutat în Bucureşti. Însă, în vacanţe abia aştepta să se întoarcă la ţară. „Acolo eram libere, nu mai era mama mereu cu un pas în urma noastră, mereu cu ochii pe noi. Ne întâlneam cu toţi copiii, prietenii noştri… Am avut o copilărie tare frumoasă în Argeş!“. Celia Petricu şi-a început cariera în televiziune pe când era studentă în anul III la Relaţii Internaţionale, iar profesoara ei, Felicia Meleşcanu, a considerat că frumuseţea şi inteligenţa dovedită o pot ajuta să facă o carieră de jurnalistă de TV. A primit jurnalul de 21.30, pe TVR Internaţional în 1995, iar, patru ani mai târziu, a debutat pe postul naţional într-o emisiune cu Cristian Ţopescu, de Ziua Naţională.  

Turcescu de la B1, 100% argeşean

Pe B1 TV, postul considerat a fi favorabil Preşedintelui Băsescu, portavoce este nimeni altul decât Robert Turcescu, originar din Piteşti şi fost elev al Liceului „Zinca”, unde a pus pe picioare şi o trupă rock. Este considerat unul dintre cei mai buni jurnalişti români şi, datorită prestaţiilor sale, a  fost ales să modereze disputa finală dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009,  între Traian Băsescu şi Mircea Geoană. A terminat Şcoala Superioară de Jurnalistică în 1997 şi apoi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea Bucureşti în ‘98. A debutat în presa scrisă încă din ‘93 la „Curierul Naţional”, a scris la „Ziua” şi „Evenimentul zilei”, şi a fost redactor-şef la Radio Total la numai 23 de ani. Din 2000, Turcescu a fost redactor-şef la Europa FM, unde realiza emisiunea „România în direct“, emisiune ce a primit, în 2002, premiul CNA pentru cel mai bun talk-show de radio. În paralel cu emisiunea de la Europa FM, s-a implicat în conducerea trustului Realitatea – Caţavencu şi a fost redactor-şef la „Cotidianul” între 2004 şi 2005. A realizat la Realitatea TV emisiunea 100%, premiată în 2004 ca cel mai bun talk-show din televiziune de către APTR. Emisiunea s-a reluat în 2010 pe B1 TV şi s-a transformat, în 2011, în „Sub semnul întrebării”, care se difuzează şi acum.

Fenomenul Gava, realizator TV la numai 17 ani

Tot pe B1 a debutat ca realizator de emisiuni, la numai 17 ani, şi fostul copil- minune, actualmente tânărul-minune piteştean, Cristian Gava. La numai 6 ani a publicat primul său volum de poezii, fiind declarat şi Cetăţean de onoare al Piteştiului, iar, la nici 16 ani, a fost admis, după alte două volume de poezii şi un roman, în Uniunea Scriitorilor, fiind cel mai tânăr membru al acestui prestigios for. S-a lansat în emisiunile TV la „Naşul”, de pe B1 TV, fiind denumit de Radu Moraru „fenomenul Cristian Gava”. A impresionat prin discursul de o maturitate uimitoare, vorbind la 17 ani ca un adult de 40 şi discutând cu dezinvoltură pe teme legate de filozofie, literatură sau sociologie inaccesibile colegilor de generaţie. După ce a fost invitat permanent al „Naşului”, are acum propria emisiune pe postul lui Radu Moraru.

Andreea Marinescu, „matinala” PRO TV, reporter la Piteşti

Andreea Marinescu, partenera de matinal la Pro TV a lui Mihai Dedu, este un produs 100% al şcolii jurnalistice piteştene. Andreea a lucrat ani buni ca reporter al staţiei PRO TV Piteşti, iar apoi a reuşit, datorită competenţei dovedite, să ajungă în Bucureşti, la staţia-mamă. Iniţial, a lucrat tot ca reporter de teren şi redactor de ştiri. În urmă cu aproape un an, ea a fost considerată printre cele mai potrivite să prezinte matinalul alături de mult mai experimentatul Mihai Dedu, vedeta postului. În aceeaşi ipostază poate fi întâlnită şi acum, în fiecare dimineaţă, începând cu ora 7.00.
 

Ema Pendiuc, jurnalistă cu studii de sociologie

Sociolog de meserie, cu  facultate şi masterat în domeniu, Ema Pendiuc, fiica cea mare a primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, este una dintre vedete postului public de televiziune, TVR. Cariera de om de televiziune şi-a început-o, încă din vremea studenţiei, la Alpha Bucureşti, unde a fost pe rând, realizator şi moderator al emisiunilor „Alo, Bucureşti!”  şi „Linia de Start”,  iar apoi s-a mutat la „Romantica”, condusă pe atunci de Teo Trandafir.  A fost reporter special al „Jurnalului Public”, realizator şi moderator al talk-show-ului social „9409-Romantica" şi producător delegat pentru emisiunea „Iartă-mă!” a Ralucăi Moianu. În 2009 a trecut la TVR, unde a realizat şi moderat talk-show-ul social "Impact" pe TVR 3 şi emisiunea „Tema Zilei” în cadrul principalului Jurnal de Ştiri de la TVR1. Ema lucrează în continuare în cadrul postului public de televiziune, unde realizează emisiuni pe teme sociale şi prezintă jurnale de ştiri.

Marioara Murărescu, o argeşeancă decorată cu Steaua României

Zeci de generaţii au urmărit-o şi admirat-o pe Marioara Murărescu, doamna folclorului românesc, însă puţină lume a ştiut că binecunoscuta prezentatoare şi realizatoare de emisiuni e argeşeancă, cu adânci rădăcini la Stoeneşti. În calitate de realizatoare de televiziune, numele i se suprapune peste emisiunea „Tezaur folcloric“, pe care a realizat-o, aproape trei decenii, pe postul TVR. Tot acest timp şi l-a dedicat culegerii şi preţuirii folclorului românesc, pe care a  reuşit să îl adune într-o impresionantă arhivă care le va rămâne generaţiilor viitoare. Argeşeanca plecată din Stoeneşti a fost decorată în 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.
Christian Sabbagh, cel mai bun jurnalist de investigaţii, a debutat la „Argeşul Liber”  
Christian Sabbagh este considerat unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţii din România, cu sute de emisiuni, derulate împreună cu Poliţia, încununate de succes. În presa audiovizuală, Sabbagh s-a impus ca realizator şi prezentator al emisiunii „112 Poliţia în acţiune” la Prima Tv, în care a rezolvat cazuri nesoluţionate de ani buni şi a prezentat subiecte dintre cele mai fierbinţi şi periculoase. A trecut apoi la pupitrul ştirilor, pe Kanal D, fiind considerat unul dintre cei mai buni prezentatori ai principalelor buletine de ştiri. Debutul şi ucenicia în presă şi le-a făcut însă la Piteşti, unde, timp de câţiva ani, a fost redactor al cotidianului „Argeşul Liber.

Mădălin Ionescu de la Kanal D, născut în Argeş

Deşi în ultima vreme prezintă emisiuni tabloide, Mădălin Ionescu a fost nominalizat, în cariera sa de jurnalist, la categoria „Cel mai bun talk-show TV al anului 2002”, din cadrul galei Clubului Român de Presă, cu emisiunea „Adevărul din spatele adevărului”. Născut şi crescut în Argeş, după cum îşi scrie în biografie, Mădalin Ionescu este de formaţie istoric şi a lucrat ca cercetător la Arhivele Naţionale ale României, după ce a terminat facultatea, în 1995. A intrat în presă în 2001, la Radio Total. A fost şi redactor-prezentator de ştiri la Realitatea TV, realizatorul şi producătorul emisiunilor „Adevărul din spatele adevărului”, „Partide politice” şi „Tranşant”. În 2003, s-a mutat la Naţional TV cu „Miezul problemei”, a trecut la Antena 1,  unde a pus pe picioare „Acces direct” şi apoi a plecat la Kanal D.

Ion M. Ioniţă, fiul cunoscutului scriitor piteştean Marin Ioniţă

Ion M. Ioniţă, este senior-editor al ziarului „Adevărul” şi redactor-şef al revistelor „Historia” şi „Foreign Policy România”. Ziarist din 1990, este cunoscut ca analist de politică internă şi de politică europeană şi internaţională, calitate în care a colaborat permanent cu cele mai importante posturi TV şi de radio. În prezent, în paralel cu realizarea emisiunii „Vocea Naţiunii“ de pe Realitatea TV, este şi editorialist al ziarului „Adevărul”. Interesant de spus despre Ion M. Ioniţă este că s-a născut şi a copilărit la Piteşti, fiind fiul îndrăgitului profesor de limba română şi scriitor Marin Ioniţă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI