Jumătate din mieii de la stânele din Argeş au fost deja rezervaţi, deşi mulţi dintre ei nici nu s-au născut încă.

Ciobanii au început deja să facă listele, dat fiind că mulţi dintre clienţi sunt cei din anii trecuţi, care revin pentru că ştiu că aşa găsesc marfă de calitate. În plus, la comanda sigură, preţul e şi mai mic, putând ajunge chiar şi la 15 lei în viu, faţă de 25-26 de lei tăiat, în piaţă. De aproape o săptămână, în toate stânele din judeţ a început fătarea oilor, iar ciobanii numără zi de zi „recolta“ de miei. Unii se laudă chiar şi cu peste 400 de animale gestante, care ar trebui să aducă pe lume tot atâţia miei. Apoi, până la Paşte, au timp aproape două luni şi ceva să îi crească şi să îi îngraşe pentru a ajunge la o greutate optimă, pentru ca niciun client să nu plece nemulţumit de ce a cumpărat. Preţurile, spun crescătorii, vor fi aceleaşi ca şi anii trecuţi. Adică în jur de 25-26 de lei pe kilogram. Unul dintre crescătorii din nordul judeţului, nimeni altul decât edilul din Boteni, Vasile Leau, e dispus însă să îi lase chiar şi mai ieftin. „Dacă în piaţă preţul e de 20 de lei tăiat, la noi la stână îl dăm chiar şi cu 15 lei în viu!“, spune el. La fel ca şi domnia-sa, mulţi alţi ciobani din zonă sunt dispuşi să vândă la preţuri rezonabile, însă mare parte dintre ei îşi vor mai păstra din animale pentru a le vinde când vor fi mai mari, pe pieţele de le export, în principal către ţările arabe. Dar, mai nou, şi China şi-a deschis porţile pentru oile româneşti, aşadar nu este exclus ca, în curând, mioarele argeşene să ajungă pe masa chinezilor.
  

Comments

comments

DISTRIBUIȚI